Inhoudsopgave
Waaruit bestaat maagsap onder andere?
Het maagsap bevat drie belangrijke stoffen: slijm, maagzuur en pepsine, een enzym dat eiwitten in het voedsel afbreekt. Het slijm vormt een beschermende laag op de cellen die de maag bekleden, zodat deze niet door het zuur en de enzymen worden aangetast.
Wat zit onder je maag?
Rond de maag zitten veel lymfeklieren. Aan de onderkant van de maag hangt een vetschort. Dit vetschort bedekt een groot deel van de darmen. In de buurt van de maag liggen veel andere organen, zoals de alvleesklier, de darmen en de milt.
Wat zijn de bestanddelen van het maagsap dat geproduceerd wordt tijdens de spijsvertering?
De belangrijkste bestanddelen van maagsap zijn:
- Maagzuur: om pepsine te activeren, proteïnen (eiwitten) te denatureren en bacteriën te doden.
- Pepsine: een enzym om eiwitketens op te ‘knippen’ in kleinere ketens en afzonderlijke aminozuren.
Waar in de dunne darm liggen de Darmsapklieren?
Darmsap wordt gemaakt door darmsapklieren. Deze liggen in de darm bij de voet van de villi en worden ook wel de crypten van Lieberkühn genoemd. Deze crypten produceren per dag 2 tot 3 liter darmsap.
Wat is de klep van Bauhin?
Deze klep van Bauhin zorgt er normaal gesproken voor dat de dikke darminhoud en dikke darmbacteriën niet terug kunnen stromen naar de dunne darm. Als deze overgang van de dunne naar de dikke darm en de klep van Bauhin verwijderd zijn, kunnen extra klachten ontstaan.
Wat is de Ileocaecale klep?
De ileocaecale klep dient als barrière tegen bacteriële overgroei vanuit het colon in de dunne darm.
Wat zijn de functies van het spijsverteringsstelsel?
Om dan maar te beginnen; het spijsverteringsstelsel in het lichaam heeft de volgende functies: onderscheiden van voedsel en drank aan de hand van smaak en geur. inname van voeding via de mond. fijnmalen door te kauwen, dus mechanische verkleining van de voeding.
Wat is de spijsvertering?
De spijsvertering is het losmaken, opnemen en omzetten van voedingsstoffen in energie en bouwstenen voor het lichaam. Het eten en drinken dat door de mond het lichaam binnenkomt, wordt behandeld en in kleine stukjes geknipt. Zodoende kan het lichaam alle voedingsstoffen via de darmen opnemen in het bloed.
Welke organen hebben het spijsverteringsstelsel?
De organen van het spijsverteringsstelsel: Het spijsverteringsstelsel bestaat uit de mond, de speekselklieren, de slokdarm, de lever, de galblaas, de maag, het duodenum (de twaalfvingerige darm), de pancreas (de alvleesklier), de dunne darm, de dikke darm, de endeldarm, de blinde darm, de appendix en vervolgens de anus.
Wat draagt de lever bij aan het spijsverteringsproces?
Tot slot draagt ook de lever bij aan het spijsverteringsproces. Dit orgaan maakt dus galvloeistof, maar staat via de poortader ook vrij direct in contact met de darmen. Alle stoffen, die net zijn opgenomen in het bloed, komen zo eerst langs de lever. De lever kan deze stoffen dan verder behandelen of het lichaam in sturen.