Waarom zijn Friese boerderijen zo hoog?

Waarom zijn Friese boerderijen zo hoog?

De stelpboerderij ontstond in de minder rijke delen van Friesland. Deze stelp was namelijk goedkoper dan de oudere kop-hals-rompboerderij, doordat die uit verschillende delen bestaat, terwijl bij de stelp de woon- en werkruimtes zich onder één dak bevinden.

Hoe heten de boerderijen in Groningen?

Het is echter geen harde grens, ook in het noorden zijn weilanden met grazend vee en ook meer naar het zuiden zijn landerijen waar gewassen worden verbouwd. In Groningen eindigen veel boerderijnamen op ‘heerd’. Dat is namelijk de Groningse benaming voor boerderij.

Hoe heten de boerderijen in Friesland?

Friese boerderijen zijn er in grofweg twee soorten: stelpboerderijen (stjelp) en kop-hals-romp boerderijen. Ûnder de Wol is gevestigd in een stelpboerderij die al meer dan 150 jaar in bedrijf is. Onze voorouders hadden nooit kunnen vermoeden dat er nu gasten logeren in de koeienstal!

Waarom daken rood?

Rode daken – extra vierkante meters Rode daken zijn daken met ruimte voor recreatie. Te denken valt aan een terras, een sportveld of een zwembad. Ideaal voor het efficiënt en effectief benutten van leefoppervlakte in een drukke stad.

Waarom stolpboerderij?

De stolpboerderij is omstreeks 1550 ontstaan in Noord-Holland uit de behoefte grotere hoeveelheden graan en hooi inpandig op te slaan. De hoge schuur kwam daarbij in de plaats van de traditionele hooiberg. De middeleeuwse boerderijen waren varianten van het Friese langhuis of het hallenhuis.

Wat is een Dars?

De dars (of dors) is een ruimte in een stolpboerderij die van voor naar achteren loopt, soms van zijgevel tot zijgevel. Aan de buitenkant is de dars (of dors) te herkennen aan de grote darsdeuren. De naam komt van het dorsen van het graan op de dorsvloer.

Wat betekent Oelnbret?

Een uilenbord (Fries: ûleboerd, Gronings: oelbred, Drents: oelnbret) is een driehoekvormig, verticaal staand schot dat ontstaat door het driehoekvormige eindschild van een schilddak trapeziumvormig af te knotten.

Waarom hebben de daken in Friesland twee kleuren?

De kleur van de dakbedekking geeft het onderscheid aan: het woongedeelte van de stelp werd bedekt met blauwe pannen, het schuurgedeelte werd met riet gedekt of kreeg goedkopere rode pannen als dakbedekking.