Waarom schuim bij Vloeistofbrand?

Waarom schuim bij Vloeistofbrand?

Doordat het zo licht is van gewicht is schuim zeer geschikt om vloeistofbranden te blussen omdat het erop blijft liggen, en bij vaste stoffen blijft schuim eraan plakken om op die manier ook de verbrandingsreactie weg te nemen door afsluiting van zuurstof. Het is niet schadelijk voor het milieu.

Wat is het belangrijkste effect van een blusschuim bij brand?

– Scheidende werking: Het blusschuim creëert een zogeheten schuimdeken, deze deken zorgt ervoor dat brandstoffen gescheiden worden van de zuurstof. – Koelend vermogen: Het water dat zich in het schuim bevindt, verdampt door de hoge temperatuur, dit zorgt ervoor dat de hitte wordt onttrokken aan de brand.

Waar bestaat blusschuim uit?

Blusschuim is een mengsel van water, schuimvormend middel (svm) en omgevingslucht. Blusschuim wordt verkregen door water en svm in een schuimmenger te mengen (de z.g. premix) en dit in een schuimmaker door toevoeging van lucht of gas te laten expanderen.

Wat is belangrijk bij het blussen van een vloeistofbrand met een poederblusser?

Het poeder in een poederblusser heeft een groot blussend vermogen. Het verstikt de brand door de brandstof en zuurstof gescheiden te houden, waardoor het vuur uitdooft. Een poederblusser is geschikt voor vele soorten branden, zoals vaste stof- en vloeistofbranden, elektriciteit- en gasbranden.

Hoe werkt schuim als blusmiddel?

Sproeischuimblussers zijn gevuld met water en een schuimvormend middel. Het blussen gebeurt door het afdekken van de brandhaard met het schuim. Hierdoor kan er geen zuurstof meer bij de brandhaard komen en dooft het vuur. In mindere mate zorgt het schuim ook voor afkoeling van het brandende materiaal.

Is blusschuim schadelijk?

De Nederlandse brandweer gebruikt al jaren blusschuim met de giftige stof C8. Deze stof is extreem schadelijk voor mens en milieu. Volgens sommige deskundigen lopen brandweerlieden gevaar.

Wat doet blusschuim?

Blusschuim is een zeer effectief voor het blussen van branden. Dit komt omdat het de volgende eigenschappen bevat: – Scheidende werking: Het blusschuim creëert een zogeheten schuimdeken, deze deken zorgt ervoor dat brandstoffen gescheiden worden van de zuurstof.