Waarom mag je niet op de Zuidpool komen?

Waarom mag je niet op de Zuidpool komen?

Elk jaar bezoeken bijna 40.000 reizigers Antarctica. Toch is toerisme naar het zuidpoolgebied omstreden. Tegenstanders wijzen op het gevaar dat schepen aan de grond lopen en dat ze op die manier brandstof in zee bij Antarctica terecht kan komen. Ook dreigen toeristen uitheemse planten in het gebied te introduceren.

Waar wordt de Zuidpool voor gebruikt?

De Zuidpool is ongeveer 14 miljoen km² groot. Het is er heel koud, er leven enkele dieren bijvoorbeeld de pinguin. Meer dan 90% van het zoete water op aarde is opgeslagen op Antarctica (en Groenland) in de ijskappen. In de Zuidpool kun je veel mineralen vinden zoals platina, goud, uranium en ijzer.

Wat is het verschil tussen de noordpool en de Zuidpool?

De Noordpool (we hebben het hier over de geografische pool, niet de magnetische) is een oceaan omringd door land. Het merendeel van het ijsoppervlak in het Noordpoolgebied is zeeijs. Dit ijs is bevroren oceaanwater. De Zuidpool is een eiland omringd door oceaan.

Hoe overleeft de mens op de Noordpool?

Sommigen woonden in een iglo. Nu wonen de meeste mensen in een stenen huis. Ze werken in een fabriek. Of bijvoorbeeld in een ijshotel dat helemaal is gemaakt van ijs en sneeuw.

Wat is het klimaat van Antarctica?

Zie klimaat van Antarctica voor het hoofdartikel over dit onderwerp. Antarctica is het koudste continent op aarde. Het binnenland heeft een lange en koude winter waarbij het gemiddeld −40 tot −60 °C is. In de korte zomer wordt het daar gemiddeld niet warmer dan −20 °C.

Wat zijn de dieren in Antarctica?

Langs de kusten van Antarctica leven echter vele dieren, waaronder pinguïns, walvissen en zeehonden. De wateren rond Antarctica zijn rijk aan voedsel. De basis van dit voedsel wordt gevormd door plankton. Dit plankton wordt weer gegeten door krill.

Wat is de gemiddelde luchtvochtigheid op Antarctica?

Antarctica is het continent met de laagste gemiddelde luchtvochtigheid. Van al het ijs op de wereld ligt 90% op Antarctica. De gemiddelde dikte van de ijskap bedraagt 2200 meter en op het dikste punt is het ijs zelfs 4776 meter dik.