Waarom kan de wijnmaker extra gekweekte gistcellen toevoegen aan de druivensap?

Waarom kan de wijnmaker extra gekweekte gistcellen toevoegen aan de druivensap?

De wijnmaker voegt meestal eigen gistcellen aan de most toe, omdat de natuurlijke gistcellen die op de druivenschillen zitten soms ‘wilde’ gistcellen bevatten. Zij kunnen het gistingsproces verstoren.

Wat is gist in wijn?

Gist is de belangrijke factor in de productie van wijn en bier. Kort gezegd komt het er op neer dat suikers als fructose en glucose door inwerking van gist worden omgezet in alcohol en koolzuur en een aantal in de wijnproductie te verwaarlozen bijproducten.

Is bio wijn vegan?

Is biologische wijn vegan? NEE! Dat een wijn biologisch is hoeft niet te betekenen dat er geen dierlijke hulpmiddelen zijn gebruikt. Een biologische wijn gaat wel uit dat het zo puur mogelijk is, maar geheel uit te sluiten is het niet.

Waarom wordt Chaptalisatie toegepast?

Dit verrijken van de wijn is toegelaten onder bepaalde voorwaarden en is voorbehouden aan enkele wijngebieden. Waarom chaptaliseren? Tijdens de gisting zal het suiker uit de druiven omgezet worden tot alcohol, onder invloed van gisten. Een te zwak suikergehalte in de druif zorgt voor een tekort aan graden alcohol.

Waarom enten we de druivenstok?

Naast hun resistentie tegenover de phylloxera, hebben ze nog ander eigenschappen: een grotere ongevoeligheid tegenover ziekten zoals chlorose en/of grijsrotting; de mogelijkheid mineralen en oligo-elementen te absorberen, een grotere gevoeligheid tegenover de voorjaarsvorst, maar ook een beter rendement, met daarbij …

Wat is het verschil tussen enten en vaccineren?

Het is het gebruikelijkst, om te zeggen dat mensen worden ‘ingeënt’ tegen een ziekte. Inenten is dan een synoniem van vaccineren. Soms wordt ook wel de kortere vorm enten gebruikt – vaker voor dieren dan voor mensen overigens.

Waarom moet je enten?

Waarom enten? Je kunt planten enten zodat ze elkaars eigenschappen kunnen versterken. Bijvoorbeeld een sterke wilg, waarvan de onderstam heel veel voedingstoffen kan opnemen en deze door kan geven aan de gecultiveerde soort. Zo krijg je een nog mooiere plant.