Waarom is het belangrijk dat de cel een controle uitvoert tijdens de celcyclus?
In deze fase van de celcyclus gaat de cel zich voorbereiden op de naderende celdeling. Omdat na de celdeling alle dochtercellen weer 46 chromosomen moeten hebben, zorgt de cel ervoor dat in de S-fase al het DNA gekopieerd wordt. Voor een menselijke cel geldt dan dat er van elke streng DNA een kopie wordt gemaakt.
Wat komt na de moedercel?
Wanneer een cel deelt worden beide resulterende cellen dochtercellen genoemd.
Wat is een chromosoom?
Het is een met kleurstoffen goed zichtbaar te maken structuur in de celkern van eukaryoten . Tijdens de celdeling worden de chromosomen goed zichtbaar door samentrekking ( condensatie) van het chromatine. Aan het eind van een chromosoom zit een telomeer. Er zijn autosomen, X-chromosomen en Y-chromosomen .
Wat is DNA-replicatie?
DNA-replicatie is het proces waarbij DNA een kopie van zichzelf maakt tijdens celdeling. Zie de volgende stappen. De eerste stap in de DNA-replicatie is het ‘unzippen’ van de dubbele helixstructuur van het DNA molecuul. Dit wordt uitgevoerd door een enzym genoemd helicase dat de waterstofbruggen breekt het complementair houden van DNA.
Wat is de eerste stap in de DNA-replicatie?
De eerste stap in de DNA-replicatie is het ‘unzippen’ van de dubbele helixstructuur van het DNA molecuul. Dit wordt uitgevoerd door een enzym genoemd helicase dat de waterstofbruggen breekt het complementair houden van DNA. (A met T, C met G). De scheiding van de twee enkele DNA-strengen creëert een ‘Y’-vorm, een replicatievork genaamd.
Wat is een extra chromosoom in de cel?
Een extra chromosoom in de cel wordt trisomie genoemd, een chromosoom te weinig monosomie. Het meest bekende voorbeeld van een chromosoomafwijking is trisomie-21 ofwel het Syndroom van Down (mongolisme).