Waarom geen nat hout stoken?

Waarom geen nat hout stoken?

Het stoken van nat hout zorgt voor onvolledige verbranding. Bovendien geeft nat hout veel minder warmte af en leidt het stoken van nat hout eerder tot roetaanslag en schoorsteenbranden. Stook geen hout dat geverfd, gebeitst of geïmpregneerd is. Het verbranden van afval is in Nederland wettelijk verboden.

Wat als je nat hout stookt?

Nat hout is schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Bovendien geeft nat hout veel minder warmte af en leidt het verbranden van nat hout eerder tot schoorsteenbranden.

Hoe brandhout stapelen?

Brandhout stapelen en drogen

  1. Het eerste jaar mag het hout in open lucht worden gestapeld.
  2. Het tweede jaar moet het hout onder een dak worden gestapeld, liefst met open zijwanden.
  3. Stapel hout liever niet tegen een muur of op de grond.
  4. Span geen plastic zeil over de hele stapel, de zijkanten moeten vrij blijven.

Wat gebeurt er als je te nat hout stookt?

Het stoken van nat hout is erg onverstandig. Het levert minder warmte (het water moet er eerst uitgewerkt worden, dat kost energie) en het drukt de temperatuur in de kachel waardoor er onvolledige verbranding plaats vindt.

Waarom mag je hout niet op de verwarming leggen om te drogen?

Bij het verbranden van nat hout komt er veel waterdamp vrij. Deze waterdamp neemt zoveel ruimte in de verbrandingskamer in dat deze de verbrandingslucht verdringt. Het gevolg is een verbranding die slecht verloopt.

Hoe moet je hout laten drogen?

Droog hout krimpt, gaat scheuren en de schors laat gemakkelijk los. Korte gekloofde blokken (tussen 25 en dertig centimeter) die in de wind liggen, drogen het best. Een geschikte bewaarplaats is buiten onder een afdak. Daar kan de wind er goed bij maar ligt het hout beschut tegen regen.

Hoe groot houthok?

De afmetingen van je houthok bepaal je aan de hand de hoeveelheid stookhout dat je voor 3 jaar nodig hebt. Deze hoeveelheid is weer afhankelijk van hoe vaak je stookt en welke soort haard je hebt.