Inhoudsopgave
Waarom een condenspot?
De functie van een condenspot ofwel condensaatpot is het verzamelen en afvoeren van condensaat en niet condenseerbare gassen uit perslucht of stoominstallaties, zonder dat daarmee verse stoom verloren gaat. Condensaat en lucht moeten dus van stoom gescheiden worden.
Hoe werkt een Condensaatpot?
Het condensaat drukt de vlotter omhoog, waardoor de afvoerklep via een hefboomoverbrenging wordt geopend. Het condensaat wordt vervolgens door de overdruk van het stoomnet via de condensleiding afgevoerd. Stroomt er meer condensaat in de condenspot, dan stijgt de waterspiegel en wordt de vlotter verder omhoog gedrukt.
Wat is een flash tank?
In de flashtank scheiden het condensaat en de opkomende flashstoom zich van elkaar. De stoom die naar boven gaat kan naar een stoomleiding worden gevoerd voor technische toepassingen, waardoor de stoomopwekking in de boiler wordt verminderd.
Wat is stoom condensaat?
Wat is condensaat? Stoom- en condensaatsystemen zijn complexe systemen. Een condensaatsysteem is een twee- fasen-systeem, waarin zowel een gas (stoom) als een vloeistof (condensaat) zich tegelijkertijd in de leidingen kan bevinden. Stoom- en condensaatsystemen worden van elkaar gescheiden door condenspotten.
Welke condenspot?
Gebruik. Een thermodynamische condenspot wordt vooral gebruikt wanneer men zeer droge stoom nodig heeft. Meestal wordt voor de ontwatering van leidingen een thermodynamische condenspot toegepast. Minder courant is het gebruik van thermodynamische condenspot voor tracing.
Waar bestaat stoom uit?
Stoom is een aggregatietoestand van water. Vaak wordt de naam stoom gegeven aan een nevel van water: kleine zichtbare druppeltjes water boven bijvoorbeeld een fluitketel. Echte stoom (waterdamp) is onzichtbaar.
Hoe heet kan stoom worden?
We zouden kunnen zeggen dat verzadigd droog stoom gewone normale stoom is, maar dan warmer, meestal hoger dan 140 °C. Bij deze temperaturen heeft stoom geweldige reinigende en diepe reinigings-eigenschappen.
Hoe maak je oververhitte stoom?
Om oververhitte stoom te maken, moet er extra warmte aan de stoom worden toegevoegd. In een fluitketel kan dat niet, omdat daar alleen het water wordt verwarmd. De ontsnappende stoom blijft op het dauwpunt.
Kun je stoom zien?
Als je water kookt in een fluitketel, kun je de stoom zien. De stoom ontmoet de koude lucht en condenseert. Aan het begin van de ketel uitlaat zie je bijna geen stoom. Dit komt omdat de waterdamp bijna is verzadigd.