Waarom blindering?
Blindering wordt toegepast om bewuste of onbewuste bias in de opzet en uitvoering van een klinisch onderzoek te voorkomen. Dit is belangrijk omdat bias van invloed kan zijn op de rekrutering en indeling bij een behandeling, op de zorg, attitude, beoordelingen, enz.
Waar wordt de methodologische kwaliteit van een wetenschappelijk artikel besproken?
In de rubriek ‘methodologische beschouwingen’ vermelden we ook of bias in de besproken studie mogelijk was, waardoor men de interne validiteit van de studie kan bespreken.
Wat is een dubbelblind onderzoek?
Bij een dubbel blind onderzoek zijn noch de onderzoekers noch de deelnemers aan het onderzoek op de hoogte van de toegewezen behandelingsvorm. Deze procedure wordt toegepast bij klinische studies om te voorkomen dat de uitkomst van het onderzoek wordt beïnvloed door kennis van de groep waarin een patiënt is ingedeeld.
Wat is een geblindeerd onderzoek?
In experimenteel onderzoek spreken we over een blinde studie wanneer de deelnemers die de behandeling krijgen en/of de onderzoekers die de behandeling uitvoeren of voorschrijven, niet op de hoogte zijn van de werkelijke behandeling (de te evalueren interventie of de controle- of vergelijkende behandeling).
Wat is het placebo effect?
Het placebo-effect is het fenomeen dat patiënten beter worden door een behandeling die normaal gesproken niet hoort te werken. Een voorbeeld van het placebo-effect is dat iemand minder rugpijn krijgt als hij een suikerpil slikt, terwijl suiker helemaal geen pijnstiller is.
Wat is generaliseerbaar?
Generaliseerbaarheid. Onderzoekers analyseren een specifiek deel van de werkelijkheid en doen hier uitspraken over. Ze willen dat deze uitspraken gelden voor een zo groot mogelijke groep personen of situaties. Dit noem je generaliseerbaarheid.
Waaruit blijkt dat je onderzoek valide betrouwbaar generaliseerbaar is?
Wanneer je de steekproef en het onderzoek goed hebt uitgevoerd, mag je de resultaten en conclusies betrekken op de gehele populatie. De resultaten en conclusies zijn dus generaliseerbaar voor de hele populatie.
Wat betekent dubbel blind?
Dubbelblind onderzoek -onderzoek waarbij onderzoeker en proefpersoon pas na de uitkomst van de proef vernemen welk medicament of placebo werd toegediend. Wordt gedaan om de uitwerking van twee of meer stoffen te vergelijken en om te zien of suggestie niet net zo goed werkt als een nieuw middel.
Wat is een gerandomiseerd onderzoek?
In een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek is een onderzoek waarbij de deelnemers willekeurig (uitsluitend door toeval) worden ingedeeld bij een van diverse klinische interventies, zoals een nieuw geneesmiddel.