Inhoudsopgave
Waar zit een PICC-lijn?
Een PICC-lijn is een centraal infuus dat in de ader van de bovenarm geplaatst wordt. Het uiteinde van de lijn komt in de grote holle ader in de borstkas, net boven het hart. Waarom een PICC-lijn? Om medicijnen toe te dienen via de bloedvaten en bloed af te nemen voor onderzoek is een infuus nodig.
Hoe ziet een PICC-lijn eruit?
Een PICC-lijn is gemaakt van zacht, buigzaam materiaal dat bestaat uit silicone. De katheter zelf is lang en smal, en is aangesloten op een breder, verstevigd stuk slang. De PICC-lijn wordt ingebracht in uw bovenarm. Soms wordt er gekozen voor een katheter met twee of drie uitgangen.
Waar zit een centrale lijn?
Een centrale lijn is een lange (16-20 cm), dunne infuus katheter die in een grote ader wordt ingebracht, bijvoorbeeld onder het sleutelbeen, in de hals of in de lies. Hierdoor kan medicatie of voeding worden toegediend die niet via een infuus in een kleine ader in de arm mag worden gegeven.
Waarom krijgt iemand een PICC-lijn?
De PICC-lijn voorkomt eventuele schade aan uw bloedvaten door veelvoudig inbrengen van infuusnaalden en behandeling. Onder plaatselijke verdoving wordt een dun, flexibel infuusslangetje in het bloedvat van de bovenarm ingebracht. De meeste patiënten ervaren het inbrengen niet als belastend of pijnlijk.
Wat is een Lumina katheter?
De katheter is een 20 centimeter lang hol plastic slangetje. Na het inbrengen bevindt zich een deel van het slangetje buiten uw lichaam. Aan dit deel zitten 3 of 4 uiteinden, of ook wel lumen/ lumina genoemd. De uiteinden van de lumina zijn vaak verschillend van kleur om ze makkelijk uit elkaar te houden.
Wat is een Jugularis lijn?
Een katheter is een flexibel kunststof slangetje van ongeveer 20 centimeter lang. Het slangetje wordt in een groter bloedvat (vene) geplaatst. Dit gebeurt meestal in de halsader (of wel vena jugularis). De katheter die in de halsader wordt ingebracht, wordt daarom ook wel een jugularis katheter genoemd.
Wat mag je met een picc-lijn?
De redenen voor het plaatsen van een PICC-lijn kunnen zijn: Uw kind heeft medicijnen nodig die brandend of bijtend zijn en hierdoor een bloedvat kunnen beschadigen. Dit komt vooral voor wanneer deze medicijnen vaak en langdurig nodig zijn. Een PICC-lijn zit in een groot bloedvat waarin het bloed veel sneller stroomt.
Wat is een PICC-lijn?
Het voordeel van een PICC-lijn is dat er niet steeds een bloedvat aangeprikt hoeft te worden. Een ander voordeel van een PICC-lijn is dat de medicijnen toegediend kunnen worden in een groot bloedvat. Hierdoor ontstaat nauwelijks irritatie aan de binnenkant van het bloedvat. Een PICC-lijn kan tot ongeveer twaalf maanden blijven zitten.
Waar wordt de PICC-lijn ingebracht?
Op de afdeling Radiologie wordt de PICC-lijn onder echo geleide ingebracht in een ader in de elleboogplooi of net daarboven. De tip van de katheter wordt geplaatst in een omgeving met snelle stroming van het bloed, dichtbij het hart, zodat de ingespoten medicatie zich beter met het bloed vermengt.
Hoe moet u de PICC-lijn verzorgen?
De verpleegkundige legt u, voordat u naar huis gaat, uit hoe u de PICC-lijn kunt verzorgen: De PICC-lijn mag direct na het inbrengen gebruikt worden. De PICC-lijn moet één keer per week worden doorgespoten en de plakpleisters moeten worden vervangen. Hiervoor krijgt u een afspraak mee voor op de Dagbehandeling.