Inhoudsopgave
Waar wordt tussentaal gebruikt?
Het is de informele omgangstaal van de meeste Vlamingen, waarin ze zich het meest thuis voelen. Het is voor de meesten dan ook de taal waarin ze zijn opgegroeid. Men gebruikt tussentaal bij vrienden en familie, maar ook meer en meer in situaties waar het vroeger gepaster was om standaardtaal te spreken.
Waarom is tussentaal de taal van de Vlaming?
Tussentaal is ontstaan bij Vlamingen die zich wilden distantiëren van de dialecten, maar geen Nederlandse standaardtaal konden of wilden spreken.
Waarom spreken mensen liever tussentaal?
In informele situaties willen ze ook een informele taal spreken, waarin ze zichzelf wel nog herkennen, maar waarin ze ook verstaanbaar zijn voor een heel breed publiek. Tussentaal, als informele Vlaamse spreektaal, is dan vaak een logische keuze.
Waarom is tussentaal zo populair?
In de voorbije decennia zijn veel Vlamingen in tussentaal opgevoed. Daardoor is dat de taal waarin ze zich het meest thuis voelen. Sommigen willen in bepaalde situaties wel standaardtaal spreken, maar kunnen het niet of niet zo goed.
Hoe ontstond tussentaal?
Wat zijn de negatieve eigenschappen van tussentaal?
Tussentaal zou tekenend zijn voor ‘gemakzuchtige provincialen! ‘ die ‘zelfgenoegzaam een gezellig debielentaaltje spreken! ‘. Dergelijke negatieve uitlatingen lijken de populariteit van tussentaal weinig of niet te deren.
Wie spreekt tussentaal?
Met tussentaal wordt in Vlaanderen de gesproken, informele Nederlandse spreektaal aangeduid, die niet echt dialect maar ook niet echt de Belgisch-Nederlandse vorm van het Standaardnederlands is. Het vormt een mesolect tussen de twee.
Hoe wordt tussentaal gedefinieerd?
Waarom spreken mensen tussentaal?
Waarom geen tussentaal?
Sommigen houden niet per se vast aan standaardtaal, omdat hun leerlingen het ook niet doen. Ze geven ook aan dat ze soms te moe zijn om op hun taalgebruik te letten. Voor veel leraren komt standaardtaal arrogant of verwaand over. Ze wijzen er ook op dat bijvoorbeeld in de media steeds meer ’tussentaal’ wordt gesproken.
Wat zijn kenmerken van tussentaal?
In de onderstaande tabel staan enkele belangrijke kenmerken van tussentaal….tussentaal – kenmerken.
tussentaal | standaardtaal |
---|---|
niet-uitgesproken eindmedeklinkers altij’, da’, goe’, iet’, mè’, wa’ | altijd, dat, goed, iets, met, wat |
niet-uitgesproken [h]-klank Ik ‘eb mijn ‘uis ‘elemaal ‘eringericht. | Ik heb mijn huis helemaal heringericht. |