Inhoudsopgave
Waar wordt een waterberging aangelegd?
Wat is het? Waterberging is het tijdelijk opvangen van (regen)water in de bodem, sloten, beekjes rivieren, meren, plassen en overige waterbergingsgebieden.
Waarom is waterberging belangrijk?
Waarom is waterberging belangrijk? Schade door wateroverlast ontstaat doordat straten onder water komen te staan, omdat de riolering het water niet kan verwerken. Dit heeft tot gevolg dat gebouwen schade oplopen en dat het openbare leven vast loopt. Dat zorgt dus voor een flinke kostenpost.
Wat is een bergingsgebied?
Bergingsgebieden en noodoverloopgebieden zijn gebieden die tijdelijk kunnen onderlopen om een teveel aan water te bergen. Onder normale omstandigheden staan deze gebieden niet onder water. Bergingsgebieden maken deel uit van het watersysteem, noodoverloopgebieden niet.
Hoe proberen landen in droge gebieden het aanbod van water te vergroten?
Het aanleggen van (ondergrondse) reservoirs die kunnen dienen als buffers voor droge periodes, het verplaatsen van water van gebieden met veel regenval naar drogere gebieden of gebieden met een hoge vraag, en het gebruik van afvalwater voor minder kritieke toepassingen zijn oplossingen die in toenemende mate uitkomst …
Wat is watercompensatie?
Dat betekent dat er minder grondoppervlak overblijft voor het opnemen van regenwater. Hierdoor krijgen bestaande watergangen, zoals sloten en vaarten meer water te verwerken en dat kan leiden tot wateroverlast in de omgeving. Om dat te voorkomen, compenseren we asfalt met nieuw wateroppervlak in de omgeving.
Wat is noodoverloopgebied?
Als het waterbergend vermogen van een rivier niet langer toereikend is om het teveel aan water (bij een extreem hoge rivierafvoer) te bergen. Dan kan de inzet van een noodoverloopgebied nodig zijn. Het gaat dus om bovenmaatgevende omstandigheden, waarop het watersysteem niet is berekend.