Waar wordt de OZB voor gebruikt?
Waarom heffen gemeenten onroerendezaakbelastingen (OZB)? Gemeenten heffen al sinds lange tijd belastingen op onroerende zaken. Dit wordt gedaan om een deel van de taken van gemeenten te betalen. De OZB is de grootste ‘eigen’ inkomstenbron van gemeenten. Iedere gemeente in Nederland heft OZB.
Wat kan ik met WOZ-waarde?
WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde wordt door de gemeente gebruikt om de hoogte van de te betalen Onroerende-Zaak Belasting (OZB) te bepalen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat deze waarde niet onevenredig hoog is. Immers, hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer OZB u moet betalen.
Wat houdt OZB in?
De ozb bestaat uit een belasting voor de eigenaar en een belasting voor de gebruiker van een opstal, waarbij verschil gemaakt wordt tussen woningen en niet-woningen. Sinds 2006 is de gebruikersbelasting voor woningen komen te vervallen. Voor niet-woningen, zoals bedrijfspanden, geldt de gebruikersbelasting nog wel.
Hoeveel is de OZB?
Het OZB-tarief is bijvoorbeeld 0,1672% van de WOZ-waarde. U betaalt dan 0,1672% van € 275.000,00 = € 459,80. Voor deze belasting geldt: peildatum is 1 januari. U betaalt altijd voor het hele jaar.
Hoeveel procent mag de OZB stijgen?
De onroerendezaakbelasting (ozb), die gekoppeld is aan de WOZ-waarde van een woning en dus aan de huizenprijzen, stijgt gemiddeld met 4,4 procent. De rioolheffing stijgt met 2,9 procent, en de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten gaan met 4 procent omhoog.
Wat zegt een WOZ-waarde over een huis?
Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de Onroerende Zaak Belasting zal zijn. Deze waarde wordt voornamelijk vastgesteld aan de hand van de marktwaarde, die wordt bepaald door de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt uit het voorgaande jaar. Volgens de gemeente is de WOZ-waarde dus de geschatte marktwaarde.