Inhoudsopgave
Waar komt verhoging vandaan?
Koorts is een reactie van je lichaam op een infectie met virussen of bacteriën. Bij een hogere temperatuur groeien virussen en bacteriën minder goed; je lichaam is dus eigenlijk heel goed bezig. Zodra je lichaam de ziekte de baas is, daalt je lichaamstemperatuur weer.
Welke onderzoeken bij koorts?
Bij koorts zonder duidelijke oorzaak die langer dan een week bestaat, is het raadzaam een uitgebreide anamnese af te nemen en een volledig lichamelijk onderzoek uit te voeren, eventueel gevolgd door bloed-, urine- en fecesonderzoek en een X-thorax.
Wat is terugkerende koorts?
We spreken van aanhoudende koorts bij een volwassene als: de persoon langer dan 3 weken een lichaamstemperatuur van meer dan 38°C heeft op verschillende tijdstippen; er via routineonderzoeken geen oorzaak kon worden gevonden voor de koorts.
Is verhoging erg?
Als je een hogere lichaamstemperatuur dan 37,5 graden hebt, wordt er ook wel eens gezegd dat je verhoging hebt. Je kunt dan ook al wat symptomen van koorts hebben. Je kunt echter pas echt van koorts spreken als je temperatuur boven de 38 graden komt. Verhoging is dus eigenlijk een lichte vorm van koorts.
Wat zijn interventies bij koorts?
Omdat koorts meestal een symptoom is van iets anders, is het belangrijk dat de onderliggende infectie of aandoening behandeld wordt. Daarnaast kunt u paracetamol of ibuprofen nemen om de pijn te verzachten. Antibiotica zijn alleen nodig als koorts het gevolg is van een bacteriële infectie.
Waarom is terugkerende koorts gevaarlijk?
Koorts leidt op zichzelf ook nooit tot een hersenbeschadiging en is dus per se niet gevaarlijk. Wel kan koorts complicaties geven waarop de arts verdacht moet zijn, namelijk dehydratie en koortsstuipen (koortsconvulsies).
Waarom huisarts bellen bij terugkerende koorts?
Als je kind op een ander moment koorts krijgt en je wilt naar een dokter, dan ga je meestal eerst naar je huisarts. De huisarts kijkt waarom je kind koorts heeft, wat de oorzaak is. Meestal is dit een infectie door een virus. Deze gaat vanzelf over, antibiotica heeft dan geen nut.
Hoe lang duurt koorts?
Hoe lang duurt koorts? Hiervoor is geen vaste periode aan te geven maar meestal duurt de koortsperiode een paar dagen. Koorts kan gepaard gaan met griep, dan houdt deze aan tot je jezelf beter gaat voelen, meestal is dat na 5-7 dagen. Wanneer koorts afwisselend opkomt en weer verdwijnt is het verstandig je (huis)arts te raadplegen.
Wat is een aanhoudende koorts bij volwassenen?
We spreken van aanhoudende koorts bij een volwassene als: de persoon langer dan 3 weken een lichaamstemperatuur van meer dan 38°C heeft op verschillende tijdstippen; er via routineonderzoeken geen oorzaak kon worden gevonden voor de koorts. Oorzaken van aanhoudende koorts bij volwassenen
Wanneer verdwijnt de koorts bij kinderen?
In deze gevallen verdwijnt de koorts bij meer dan 80% van de kinderen. De arts zal dan enkel koortswerende middelen zoals paracetamol voorschrijven. Bij vermoeden van een onderliggende ernstige infectie kan het nuttig zijn om een behandeling te starten met antibiotica.