Kun je ziek worden van zwerfkatten?

Kun je ziek worden van zwerfkatten?

Om te beginnen hoeft u niet heel bang te zijn voor een besmetting. De kans op besmetting is vrij klein en vaak verloopt de ziekte zonder enige verschijnselen. Toch is het goed om een paar regels in acht te nemen, – Speel niet te wild met uw eigen kat en wees voorzichtig met onbekende dieren en zwerfkatten.

Welke ziektes kun je krijgen van een kat?

Katten dragen een bacterie bij zich die de kattenkrabziekte veroorzaakt. Via een krab of beet van de kat kan deze bacterie, Bartonella henselae, overgedragen worden. Vogels kunnen de bacterie Chlamydophila verspreiden, deze bacterie veroorzaakt papegaaienziekte, vogels hoeven hier zelf niet ziek voor te zijn.

Waar is er vogelgriep?

Op 10 maart is in Lunteren (gemeente Ede, provincie Gelderland) is op een biologisch pluimveebedrijf met legkippen vogelgriep vastgesteld. In Hekendorp is op 6 maart (gemeente Oudewater, provincie Utrecht) op een pluimveebedrijf met leghennen en opfokleghennen vogelgriep vastgesteld.

Wat is de ergste kattenziekte?

Kattenziekte. Kattenziekte (panleukopenie) is een van de gevaarlijkste kattenziekten. Het wordt veroorzaakt door het Feline Panleukopenia-virus en wordt overgedragen door contact met geïnfecteerde urine, ontlasting of neusafscheiding.

Wat zijn de symptomen van een kattenallergie?

Meerdere symptomen kunnen samen optreden.

  • Neus: jeuk, niezen, neusloop, verstopping.
  • Keel: jeuk, drukgevoel.
  • Hoesten, piepende ademhaling, benauwdheid, zware kortademigheid.
  • Ogen: jeuken, branderig gevoel, tranen, rood doorlopen ogen, gezwollen oogleden.

Is het gevaarlijk als een kat je bijt?

Als je bent gebeten door een kat, is er een relatief grote kans op ontsteking. Om dat risico niet te vergroten, wordt de wond vaak niet gehecht. Daarnaast is het belangrijk dat je gevaccineerd bent of opnieuw gevaccineerd wordt tegen tetanus.

Wat als je gebeten bent door een kat?

Spoel de wond met lauwwarm water uit de kraan of douche. Ga naar uw huisarts. Een bijtwond kan tot 8 uur later worden gehecht. Uw huisarts controleert of u voldoende tegen tetanus bent ingeënt.