Inhoudsopgave
Kun je genezen van hartritmestoornis?
In de jaren 60 werd het mogelijk om het hartritme te herstellen door cardioversie. Dit is een behandeling om tijdelijk van de ritmestoornis af te komen. Sinds de jaren 80 is ablatie mogelijk. Deze behandeling helpt veel hartpatiënten blijvend van hun ritmestoornis af.
Wat gebeurt er bij ablatie?
Een ablatie is een behandeling die we toepassen bij ernstige hartritmestoornissen, wanneer medicijnen niet voldoende werken. Met een speciale katheter verhitten of bevriezen we (cryo-ablatie) het stukje hartweefsel dat hartritmestoornissen veroorzaakt. Hierdoor schakelen we de hartritmestoornissen als het ware uit.
Wat als ablatie niet helpt?
De arts isoleert deze plekken (pulmonaalvenenisolatie). Als deze behandeling niet lukt, kan de arts een ablatie van de bundel van His uitvoeren. In dat geval is ook een pacemaker nodig.
Hoe lang duurt een aanval van boezemfibrilleren?
U heeft aanvallen van boezemfibrilleren. Het hart herstelt zichzelf vanzelf binnen zeven dagen, zodat u weer het normale hartritme heeft. De aanval van boezemfibrilleren houdt langer dan zeven dagen aan. De aanval stopt alleen door medicijnen en/of een elektrische cardioversie (zie hieronder).
Is een ablatie gevaarlijk?
Mogelijke risico’s ‒ met inbegrip van maar niet beperkt tot de hieronder genoemde ‒ zijn: (na)bloedingen, infecties, gaatje in het hart, hartritmestoornissen (boezem en kamer) tijdens en na de ingreep, vochtophoping in het hartzakje en longproblemen.
Hoe lang rust na ablatie?
Herstel. Na een katheterablatie kan het genezingsproces wel drie maanden duren, en na een chirurgische ablatie zelfs wel zes maanden. Vanwege dit genezingsproces kan het boezemfibrilleren de eerste tijd na de ablatie opnieuw optreden.
Kan een ablatie mislukken?
Dit komt dan door een ontstekingsreactie met vochtophoping rond het litteken. Als de ablatie littekens rustig geworden zijn, verdwijnen de ritmestoornissen meestal. Als kort na de ingreep de ritmestoornis weer terug komt, wil dat dus niet zeggen dat de ingreep mislukt is.
Wat als cardioversie niet helpt?
Indien de ritmestoornis niet verdwijnt, kan een tweede en eventueel een derde shock toegediend worden. De energie wordt dan steeds verhoogd. Het komt voor dat een cardioversie niet lukt. In dat geval zal de cardioloog beslissen wat de beste behandeling is voor u ritmestoornis (medicatie of bijvoorbeeld een ablatie).
Wat te doen bij aanval boezemfibrilleren?
Voorbeelden van middelen zijn: bètablokkers, calciumantagonisten en digoxine . Deze medicijnen helpen om uw hartslag weer onder de 110 slagen per minuut te krijgen. Bij atriumfibrilleren dat langer duurt dan twee dagen of terugkomt, krijgt u ook bloedverdunners (ook wel antistollingsmiddelen genoemd).
Wat kan je zelf doen tegen boezemfibrilleren?
Boezemfibrilleren kan ontstaan na zware inspanning. Toch is blijven bewegen of sporten heel erg goed. Bewegen is ook ontspannend en het vermindert stress. U kunt (weer) gaan sporten of activiteiten doen die niet al te zwaar zijn voor het lichaam, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.