Kan mijn nek niet meer draaien?

Kan mijn nek niet meer draaien?

Bij een stijve nek kan een blokkade in de spieren, banden en/of wervels ervoor zorgen dat je je nek niet meer volledig kan bewegen. Er zijn een aantal spieren die van de schouder naar nek lopen of vice versa. Op die manier kunnen schouderklachten tot nekklachten leiden en vice versa.

Kan nek niet naar links bewegen?

Een stijve nek heeft vaak een onschuldige oorzaak zoals kou op je spieren, het maken van een onverwachte beweging, stress, te zware belasting van de nekspieren, griep of een verrekking. Bij minder dan twee procent van de mensen met een pijnlijke nek is de oorzaak minder onschuldig, zoals een hernia of whiplash.

Is je nek een gewricht?

Cervicale facetpijn is nekpijn die veroorzaakt wordt vanuit de facetgewrichten van de nek. Facetgewrichten zijn de kleine gewrichten aan de achterzijde van de wervellichamen die samen met de tussenwervelschijf de wervels met elkaar verbinden. Zij zorgen er voor dat de wervels ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.

Wat moet je doen als je je nek niet kan bewegen?

De belangrijkste adviezen zijn:

  1. Blijf (voorzichtig) bewegen, ook als het wat pijn doet. Zo voorkom je dat je nek stijf wordt.
  2. Nekpijn gaat vaak vanzelf over.
  3. Bel de huisarts als je bij nekpijn last hebt van koorts, sufheid, vaak overgeven of veel hoofdpijn met een stijve nek.

Kan mijn hoofd niet meer draaien?

Stijve spieren: U kunt een spier verrekt hebben. De nekspieren kunnen ook stijf worden als reactie op pijn. Soms kunnen de spieren aan een kant van uw nek zo strak, hard en stijf zijn, dat het lijkt alsof uw nek vast zit. Het kan veel pijn geven en uw hoofd kan er scheef van staan.

Kan nek amper bewegen?

In de volksmond wordt dit ook wel een “kou op de spieren” genoemd. Het opvallendste hierbij is de beperkte beweeglijkheid van de nek. Men kan het hoofd nog amper buigen of draaien. Wanneer men dit wel tracht te doen, dan veroorzaakt dit meestal erge pijn.

Wat voor gewricht is je nek?

Omschrijving. De gehele wervelkolom is opgebouwd uit verschillend wervels die onderling met elkaar in verbinding staan door een tussenwervelschijf en steungewrichtjes. Deze gewrichtjes worden ook wel de facetgewrichtjes genoemd. Ze zorgen voor de stabiliteit en bevinden zich aan weerszijde van de wervel.