Kan een Nederlander worden uitgeleverd?

Kan een Nederlander worden uitgeleverd?

Dit is geregeld in de Uitleveringswet van 1967. Deze wet zegt dat Nederland een Nederlander kan uitleveren als aan de volgende voorwaarden voldaan zijn: Er moet met het betrokken land een uitleveringsverdrag gesloten zijn. De uitlevering vindt alleen plaats met uitdrukkelijke toestemming van de minister van Justitie.

Met wie heeft Nederland een uitleveringsverdrag?

Nederland levert evenmin verdachten uit wanneer de kans bestaat dat zij in de verzoekende staat tot de doodstraf veroordeeld zullen worden….Lijst van uitleveringsverdragen per land.

Land België
Stelsel EU
Type verdrag Multilateraal
Uitlevering Nederlanders Ja
Uitlevering onderdanen aan Nederland Ja

Hoe lang duurt een uitlevering?

Op het moment dat ook de spoedprocedure voor degene om wiens uitlevering wordt gevraagd geen effect heeft gesorteerd, zal de uitlevering plaatsvinden. De uitleveringsprocedure duurt gemiddeld acht maanden.

Heeft Nederland uitleveringsverdrag met Dubai?

Nederland sluit uitleveringsverdrag: Dubai niet langer veilige schuilplaats voor criminelen. Zware criminelen uit Nederland kunnen zich niet langer verschuilen in het emiraat Dubai. Nederland sluit twee verdragen met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Is er een uitleveringsverdrag tussen Nederland en Marokko?

Op dit moment heeft Nederland geen officieel uitleveringsverdrag met het Noord-Afrikaanse land. De verkenning is onderdeel van een breder ‘actieplan’ tussen Nederland en Marokko, dat de landen in juli zijn overeengekomen.

Welk land heeft geen uitleveringsverdrag aan Nederland?

Reacties. Libie, Soedan, Bhutan, Bhirma, Noord Korea, China en enkele Zuid Amerikaanse landen.

Heeft Nederland een uitleveringsverdrag met België?

Nee, u wordt als verdachte niet zomaar door Nederland uitgeleverd. Er gelden verschillende voorwaarden, maar de belangrijkste voorwaarde is toch wel dat Nederland met het land dat om uw uitlevering verzoekt een toepasselijk verdrag heeft gesloten.

Hoe werkt uitlevering?

In een uitleveringsverzoek vraagt een staat aan een andere staat om de overdracht van een verdachte of veroordeelde. Uitlevering is daarom een strafrechtelijk instrument: door de uitlevering kan een verzoekende staat een persoon alsnog strafrechtelijk vervolgen en/of een strafvonnis laten ondergaan.

Wie beslist over uitlevering?

De strafuitvoeringsrechtbank beslist over de vrijlating van een vreemdeling die veroordeeld werd tot uitlevering, terugzending of uitwijzing zodat hij het grondgebied verlaat. Deze modaliteit kan worden toegekend wanneer de veroordeelde een derde van de straffen heeft ondergaan.

Welk land levert niet uit aan Nederland?

Heeft Canada uitleveringsverdrag met Nederland?

Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Canada inzake uitlevering, Montreal, 13-10-1989.