Is UTZ hetzelfde als Fairtrade?

Is UTZ hetzelfde als Fairtrade?

Vandaag werd bekendgemaakt dat de keurmerken Utz Certified en Rainforest Alliance gaan fuseren tot één keurmerk. Stichting Max Havelaar, bekend van het Fairtrade keurmerk, feliciteert de keurmerken en kijkt ernaar uit om de lopende samenwerking in deze nieuwe context uit te bouwen.

Waar staat de afkorting UTZ voor?

UTZ Certified is een keurmerk voor eerlijke handel. Het keurmerk staat op koffie, thee, cacao (chocolade) en hazelnoten die afkomstig is van boeren die oog hebben voor mens en milieu. Zij gebruiken bijvoorbeeld minder bestrijdingsmiddelen en garanderen goede werkomstandigheden voor hun arbeiders.

Welke keurmerken van Fairtrade producten zijn er?

Initiatieven die de fairtrade principes hebben verankerd in hun werkwijze zijn onder andere Fairtrade International (in Nederland bekend als Max Havelaar), WFTO, Fair Waer foundation, UTZ en Rainforest Alliance.

Wat is het verschil tussen fairtrade en andere labels zoals Utz en Rainforest Alliance?

Kort gezegd focust Fairtrade hierbij op het betalen van een gegarandeerde (dus los van de marktprijs) minimumprijs per kilo cacao. UTZ richt zich op het stimuleren van beter ondernemerschap van de cacaoboeren, zodat ze op die manier hun leefbaar inkomen kunnen verhogen door hogere opbrengsten (tegen lagere kosten).

Wat is Rainforest Alliance?

Rainforest Alliance is een keurmerk voor arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud voor producten uit gebieden waar regenwoud groeit. Rainforest Alliance is een milieuorganisatie uit de Verenigde Staten, die ecosystemen en mensen en dieren die daarvan afhankelijk zijn, beschermt.

Wat betekent UTZ in een Maya taal?

De organisatie ontwikkelt ook certificatieprogramma’s voor onder andere cacao en thee en levert een traceringssysteem voor palmolie en katoen. De oorspronkelijke naam “Utz Kapeh” betekent goede koffie in een Mayataal uit Guatemala.

Wat betekent Fair Trade keurmerk?

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. Samen maken we de wereld eerlijk, met gelijke kansen voor iedereen.

Hoe wordt Fairtrade gecontroleerd?

Hoe is de controle geregeld? Op naleving van de Fairtrade standaarden vindt onafhankelijke controle plaats door een geaccrediteerde partij, die een sanctiebeleid heeft.

Is Fairtrade een keurmerk?

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging.