Inhoudsopgave
Is meeldauw een schimmel?
Meeldauw is een veel geplaagde parasiterende schimmelziekte in zowel de moestuin als de siertuin. Schimmels behoren tot een lagere plantensoort die geen bladeren, stengels en wortels hebben om zelf de voedingsstoffen te kunnen vormen die nodig zijn om te kunnen groeien.
Welke aandoening veroorzaakt een witte schimmel op de planten?
De eerste aandoening die er voor kan zorgen dat er een witte schimmel op de planten in je tuin ontstaat is echte meeldauw of witziekte. Van deze eigenlijk zeer vaak voorkomende plantenziekte is bekend dat ze niet alleen de groei van de aangetaste plant doet afnemen, daarnaast zal ook de levenskwaliteit aanzienlijk worden aangetast.
Wat is een bestrijdingsmiddel tegen schimmel?
Er bestaat een biologisch bestrijdingsmiddel tegen deze schimmel. Het gaat hierbij om een middel op basis van afgehakte heermoes, de zogenaamde paardenstaarten. Van dit heermoes is bekend dat ze over een grote hoeveelheid kiezel en pectinezuur beschikt. Kiezel zorgt er voor dat planten over een sterkere en stevigere celwand gaan beschikken.
Hoe voorkom je meeldauw?
Meeldauw kun je gelukkig op een aantal manieren vrij goed voorkomen. Met de volgende tips maak je de kans een stuk kleiner op de witte schimmelziekte: Wanneer planten op de juiste plaats staan en voldoende voedingsstoffen kunnen opnemen zullen ze minder snel last hebben van meeldauw. Zorg er tijdens droog weer voor dat je voldoende extra water
Hoe voorkom je schimmelziekte?
Zorg er tijdens droog weer voor dat je voldoende extra water geeft zodat de planten niet kunnen verzwakken. Plant je planten niet te dicht op elkaar, zodat ze voldoende lucht krijgen. Als je de schimmelziekte toch hebt gespot, is het verstandig om in het begin zoveel mogelijk de aangetaste bladeren te verwijderen.
Hoe kun je meeldauw behandelen met melk en water?
Melk en water. Een natuurlijke manier om meeldauw te behandelen is met melk en water. Het beste kun je 40% melk en 60% water met elkaar mengen. Dit doe je in een plantenspuit of drukspuit waarmee je om de 10 dagen de beplanting bespuit. Een plantenspuit die je hiervoor prima kunt gebruiken is de E&D plantenspuit.
Hoe bestrijden meeldauw met azijn?
Meeldauw bestrijden met azijn doe je door één deel azijn met twee delen water te mengen en dit te sprayen over de planten. Het is heftig voor de plant en het kan zomaar eens zijn dat andere planten of dieren in de buurt van de aangetaste plant het ook zwaar krijgen. Meeldauw bestrijden met melk is een goedkope optie om van meeldauw af te komen.
Hoe parasiteert meeldauw op een gastheer?
Meeldauw parasiteert op een gastheer, veroorzaakt bladval en laat soms de gastheer zelfs sterven. Vooral in de zomer (bij droog weer) kan de ziekte snel op komen zetten.