Inhoudsopgave
Is magere melk ongezond?
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
Wat heb je nodig om melk te maken?
In een centrifuge wordt het melkvet van de melk gescheiden. Dit proces heet standaardiseren. Vervolgens voegen ze het vet weer toe totdat het gewenste vetpercentage is bereikt. Zo krijg je volle, halfvolle of magere melk.
Wat zijn de standaardwaarden voor melk, magere?
De standaardwaarden voor melk, magere worden in 100 gram weergegeven. Je kunt ook een andere waarde opgeven tussen de 1 en 500 gram om daarvan de voedingswaarde te laten berekenen. Dit kan je doen door onderstaande schuifbalk te bewegen. Een portie melk, magere komt overeen met 200 gram.
Welke melk bevat het minst vet en volle melk?
Magere melk bevat het minst vet en volle melk het meest. Gepasteuriseerde, gesteriliseerde en rauwe melk. In melk komen bacteriën voor. Om deze onschadelijk te maken vindt pasteurisatie of sterilisatie plaats. Gepasteuriseerde melk en melkproducten zijn kort verhit, rond de 72°C Hierbij worden niet alle bacteriën uitgeschakeld.
Welke melkproducten worden gemaakt van melk?
Van melk wordt een groot aantal melkproducten gemaakt. Vaak gaat het om kaas, maar ook karnemelk, yoghurt en boter zijn bekende voorbeelden. Zuivel is een andere naam voor melk en melkproducten. Zuivel is in Nederland een onderdeel van een gezond voedingspatroon en staat daarom in de Schijf van Vijf.
Wat is het vetgehalte van een melkproduct?
Het vetgehalte van een aantal melkproducten is wettelijk bepaald. In de fabriek worden de vetgehaltes aangepast en halen ze vet uit melk. Het wettelijk vastgestelde vetgehalte van melk is: 3,5% voor volle melk. 1,5 tot 1,8% voor halfvolle melk. minder dan 0,5% voor magere melk. minder dan 1% voor karnemelk.