Inhoudsopgave
Wie in loondienst werkt, hoeft niet zelf voor zijn sociale zekerheid te zorgen: dat regelt de werkgever, via het loon. Maar als zelfstandige zorgt u zelf voor uw sociale zekerheid. Dat betekent dat verplicht bent u aan te sluiten bij een socialeverzekeringsfonds en dat u sociale bijdragen moet betalen.
Waarom betaalt een zelfstandige sociale bijdragen?
Als zelfstandige ben je verplicht om je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Vanaf dan betaal je elk kwartaal een sociale bijdrage zodat je onder andere verzekerd bent bij ziekte en ook pensioenrechten opbouwt.
Als je je sociale bijdragen niet kunt betalen, kun je vrijstelling van bijdragen vragen. De vrijstelling van bijdragen kan geheel of gedeeltelijk worden toegekend. Je kunt vrijstelling vragen voor de voorlopige bijdragen of voor het bijdragesupplement na een regularisatie van het beroepsinkomen.
Wie betaalt RSZ?
Het is de werkgever die de sociale bijdragen heft: zowel de patronale bijdragen als die van de werknemer op basis van het brutoloon. De werkgever stort de sociale bijdragen elk kwartaal aan de RSZ voor de gewone bijdragen en een keer per jaar voor de bijzondere bijdragen zoals het vakantiegeld.
Wie betaalt er voor het RSZ systeem?
werkende mensen bijdragen moeten betalen in verhouding tot hun loon; de financiering grotendeels gebeurt door de gemeenschap, dat zijn dus alle burgers samen; de vakbonden, de ziekenfondsen en de werkgeversorganisaties mee beslissen over de verschillende aspecten van het systeem.
Hoeveel sociale bijdrage betaalt een zelfstandige?
Je sociale bijdrage is een wettelijk percentage van 20,5% op je jaarlijkse netto belastbaar beroepsinkomen. Je sociale bijdragen worden altijd berekend op het inkomen van een heel jaar.
Waarom moet een zelfstandige zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds?
Als zelfstandige hebt u een eigen sociaal statuut en een specifieke sociale zekerheidsregeling. Om die reden moet u zich aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen van uw keuze en daar ieder kwartaal sociale bijdragen betalen.
Wat is vrijstelling sociale bijdragen?