Inhoudsopgave
Is het EVRM eenieder verbindend?
Dit maakt dat de rechter wetten in formele zin niet mag toetsen aan de grondrechten neergelegd in de Grondwet maar wel aan internatio nale normen neergelegd in een ieder verbindende verdragsbepalingen, zoals de klassieke vrijheidsrechten in het EVRM.
Wat is een marginale toetsing?
Toetsing waarbij de rechter, gelet op de daarbij betrokken belangen slechts nagaat of degene die het besluit heeft genomen in redelijkheid tot het besluit heeft kunnen komen.
Waarom mag je niet toetsen aan de Grondwet?
De rechter mag niet beoordelen of wetten en verdragen kloppen met de Grondwet. De Grondwet is onze hoogste wet. Andere wetten en verdragen moeten altijd kloppen met de Grondwet. Maar de rechter mag hierover niets zeggen.
Is het EVRM een ieder verbindend?
De meeste bepalingen uit het EVRM en het IVBPR zijn aan te merken als een ieder verbindende bepalingen in de zin van de Grondwet; men kan zich dus in Nederland direct beroepen op deze bepalingen.
Heeft het EVRM rechtstreekse werking?
In Nederland heeft het EVRM een directe werking. Dit houdt in dat de rechterlijke macht alle wetgeving direct aan het EVRM dient te toetsen. Deze directe werking is opgenomen in artikel 94 van de Grondwet.
Hoe toetst bestuursrechter?
In (hoger) beroep moet de bestuursrechter het bestreden besluit toetsen aan de hand van de gronden die in bezwaar en beroep zijn ingediend. Nieuwe feiten of omstandigheden, die dateren van na de beslissing op bezwaar, tellen echter niet mee. Dat wordt de ex tunc toetsing genoemd.
Wie mag toetsen aan de Grondwet?
Constitutionele toetsing door de rechter houdt in dat de rechter toetst (of mag toetsen) of wetten al dan niet in overeenstemming zijn met de Grondwet. Het huidige artikel 120 van de Grondwet bepaalt dat de rechter niet mag beoordelen of wetten en verdragen in strijd zijn met de Grondwet.