Inhoudsopgave
Is haatzaaien strafbaar?
‘Haatzaaien’ (‘hatespeech’ of ‘haatspraak’) is de meer populaire term voor wat juridisch wordt geformuleerd als het ‘aanzetten tot haat’. In de Nederlandse strafwet is het aanzetten tot haat strafbaar gesteld in artikel 137d, lid 1 van het Wetboek van Strafrecht.
Wat is haatspraak?
Haatzaaien of haatspraak is taalgebruik dat een persoon of groep aanvalt op grond van godsdienst of seksuele oriëntatie, of een uiting is van xenofobie of rassendiscriminatie.
Wat zegt de Belgische wet over hate speech?
Zo bepaalt de Belgische antiracismewet dat uitingen die bewust aanzetten tot discriminatie, segregatie, haat of geweld jegens een groep personen of gemeenschap, wegens hun nationaliteit, etnische afstamming of ras strafbaar zijn.
Is opruiing strafbaar?
Opruiing wordt genoemd in artikel 131 van het wetboek van strafrecht. Daar staat: iemand die “het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, tot enig strafbaar feit of tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag opruit”.
Wat is Haattaal?
„Haattaal” betreft het aanzetten tot en aanmoedigen van haat, discriminatie en vijandigheid jegens een persoon, ingegeven door vooroordelen ten aanzien van die persoon vanwege een bepaald kenmerk, bijvoorbeeld seksuele geaardheid of genderidentiteit.
Wat is het verschil tussen haatspraak en cyberpesten?
Cyberpesten: Voor de pester staat het slachtoffer centraal. Haatspraak: Voor de persoon die haatspraak uitstuurt, staat de ruzie, discussie of conflict centraal.
Hoe reageer je op haatspraak?
Hoe reageer ik op haatspraak?
- Erken eerst de emotie van de haatspreker.
- Laat weten dat je het er niet mee eens bent.
- Praat in de ik-vorm.
- Geef toe dat je zelf praat vanuit je eigen mening.
- Vraag waarom iemand zoiets zegt.
- Verbeter foute informatie.
- Steun het slachtoffer.
- Verwijder berichten of rapporteer ze.
Wat valt er onder vrijheid van meningsuiting?
Het recht op vrijheid van meningsuiting garandeert dat burgers zonder vrees voor vervolging hun mening tot uitdrukking kunnen brengen – in gesprekken en gedrukte tekst, in tekeningen en liedjes, op radio, televisie en internet. Ook mag informatie in beginsel vrijelijk worden verzameld en verspreid, zoals door de pers.
Wat kan je doen tegen hate speech?
Gebruik humor: degene die Hate Speech gebruikt, wil een ander kwetsen of zich- zelf ‘beter/meer’ voelen. Met humor kun je dit teniet doen. Het incident (met je tele- foon) opnemen; ook al ben je een voorbijganger. Je kunt het slachtoffer aanbieden om dit aan hem/haar te versturen.