Is ganzenvoet eetbaar?

Is ganzenvoet eetbaar?

De zeer algemeen voorkomende melganzenvoet (Chenopodium album) wordt vaak als onkruid beschouwd, maar de bladeren zijn eetbaar, evenals de met de quinoa verwante zaden. Deze hebben een hoog gehalte aan eiwitten, caroteen, calcium, kalium en ijzer.

Is Melganzevoet giftig?

Melganzenvoet is daarom geheel en al ongevaarlijk. Bovendien hoef je er niet veel van te eten.

Is melde giftig?

Omdat melde hoge gehalten oxaalzuur bevat, kunnen dieren na consumptie last krijgen van een daling van het bloedcalciumgehalte. Hierdoor kunnen melkziekteverschijnselen optreden (zoals een onzekere gang, suffigheid, omvallen, blijven liggen, zwakke ademhaling en uiteindelijk sterfte.

Is Melganzevoet onkruid?

Melganzevoet (Chenopodium album in het Latijn) is een eenjarige, eetbare plant die in de tuin gewoonlijk als onkruid wordt beschouwd. De plant woekert nogal en wordt dus beter onder controle gehouden.

Hoe Melganzevoet bestrijden?

De melganzenvoet is in een droge periode uitstekend mechanische te bestrijden door middel van eggen, schoffelen en aanaarden. Hoe kleiner het plantje, deze te gevoeliger voor eggen, dus bij voorkeur in witte dradenstadium of in het stadium van gestrekte kiemlobben.

Waar groeit de Melganzevoet?

Melganzenvoet komt voor op vochtige, stikstofrijke grond in bermen en drooggevallen plaatsen en als onkruid op akkerland en in moestuinen. De plant komt vaak voor in een pioniersvegetatie.

Waar groeit ganzenvoet?

De welriekende ganzenvoet is inheems in grote delen van Midden-Amerika en het maakt deze soort niet uit waar hij groeit als er ter plaatse maar een gematigd of subtropisch klimaat heerst. In sommige landen doet de welriekende ganzenvoet het zo goed dat hij een invasieve soort is geworden en de inheemse flora verdrijft.

Hoe melde bestrijden?

Er is geen eenvoudige chemische oplossing voor moeilijk te bestrijden uitstaande melde. Het enige dat u kunt doen is een flinke verhoging van de doseringen herbiciden in de combinatie met ongeveer 100%, te beginnen in het kiembladstadium van het onkruid.