Inhoudsopgave
Hoeveel water voor 1 kilo aardappelen?
In Nederland met hoge opbrengsten en veel bewolking is dat slechts 100 liter per kilo. Een aardappel heeft zo’n 10 mm water per ton opbrengst nodig. Het verwerken van aardappelen kost juist veel water. Voor de productie van 1 kilo chips is gemiddeld 1040 liter water nodig.
Wat zit er veel in aardappels?
Aardappelen bevatten koolhydraten, vooral in de vorm van zetmeel. Ook leveren aardappelen vezels, vooral in de schil. Aardappelen bevatten vitamine C en vitamine B6, en in kleinere hoeveelheden ook andere B-vitamines. Daarnaast zit er in aardappelen kalium en in kleinere hoeveelheden ook calcium en fosfor.
Hoeveel liter water voor 1 kg katoen?
Volgens de recentste en meest gangbare methode kost de productie van een kilo katoen gemiddeld 10.000 liter water.
Welke koolhydraten bevatten aardappelen?
Aardappelen bevatten vooral koolhydraten, kalium en vitamine B6 en verder ook vezels, eiwit, foliumzuur en vitamine C. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. In de aardappel vind je de koolhydraten vooral in de vorm van zetmeel.
Wat is de meest geteelde aardappel?
De meest geteelde aardappel heeft 4n=48 chromosomen en is een tetraploïde plant, waarvan alle chromosomen van één plantensoort afkomstig zijn (autoploïde). Aardappels worden bijna altijd gekweekt van één enkele kloon met zo goed mogelijke genen. Alle ‘bintjes’ bijvoorbeeld zijn van één kloon afkomstig.
Hoe kun je aardappelen koken?
Aardappelen kun je bijvoorbeeld koken (in een laagje water van ongeveer 2 centimeter), pureren, in de oven verwarmen of bakken (na 10 minuten voorkoken) in een vloeibaar vet, zoals margarine uit een knijpfles of olie. Aardappelen hoeven niet per se geschild te worden, zeker om te bakken en voor ovenbereidingen is schillen niet nodig.
Waar komt de aardappel vandaan?
De aardappel is wereldwijd het belangrijkste voedselgewas na rijst, tarwe en mais. De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar is in veel Europese landen sinds de 16e eeuw een van de basisvoedingsmiddelen. In vele landen, waaronder Nederland en België, wordt de aardappel gezien als maaltijddrager.