Hoeveel politieagenten hebben PTSS?

Hoeveel politieagenten hebben PTSS?

Een deel daarvan ontwikkelt een posttraumatische stressstoornis (PTSS), psychische en lichamelijke klachten als gevolg van schokkende gebeurtenissen. Het aantal politiemensen dat melding maakt van PTSS neemt toe, blijkt uit cijfers van de politie. In 2015 waren het er 276, in 2020 ging het om 325 meldingen.

Wat is PTSS politie?

Onverwachte, schokkende en levensbedreigende gebeurtenissen kunnen leiden tot een posttraumatische stress stoornis (PTSS). De gevolgen zijn psychische en lichamelijke problemen, die je belemmeren in het dagelijkse functioneren. PTSS is sinds 2013 erkend als beroepsziekte bij de politie.

Is PTSS een beroepsziekte?

Als de traumatische gebeurtenissen zich hebben afgespeeld binnen het werk, is er sprake van een beroepsziekte. PTSS is een bekende beroepsziekte onder militairen, politie-, brandweer- en ambulancepersoneel, oorlogscorrespondenten en in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld op de spoedeisende hulp.

Kan je werken als je PTSS hebt?

Toch zijn er maar weinig mensen die kunnen werken met (onbehandelde) ptss. Het behouden van een baan lijkt voor veel mensen moeilijk of zelfs onmogelijk. Door een juiste behandeling in te zetten kunnen de symptomen van ptss verminderd worden en is het zelfs mogelijk om weer normaal te functioneren.

Hoeveel mensen met PTSS in Nederland?

Er zijn in Nederland jaarlijks ongeveer 400.000 mensen met PTSS, waarvan circa 90.000 mensen in behandeling zijn in de GGZ.

Wat is het verschil tussen trauma en PTSS?

Klachten na een traumatische gebeurtenis gaan bij een groot deel van de mensen geleidelijk over. Zij verwerken het trauma en pakken hun leven weer op. Wanneer je een PTSS hebt, heb je het trauma niet verwerkt. Je houdt klachten of krijgt jaren later ineens klachten.

Wat niet doen bij PTSS?

Doe dingen die ontspannen (zoals wandelen), maar neem geen drank of drugs. Ga naar de huisarts als de klachten niet vanzelf minder worden en als u somber of bang bent. Gesprekken met de praktijkondersteuner of een psycholoog kunnen helpen. Er zijn verschillende vormen van gesprekken/therapie.