Inhoudsopgave
Hoeveel kernafval per jaar per persoon?
Geen 1,5 kubieke meter maar 73 Ieder jaar wordt er ongeveer 3 kubieke meter zeer radioactief geproduceerd. Dat kan gesplitst worden in 1,5 kubieke meter hoog radioactief afval en 1,5 kubieke meter ‘intermediate’ radioactief afval, dat eveneens zeer langdurig gevaarlijk is voor de mens.
Hoe wordt kernenergie opgeslagen?
Opslag radioactief afval Dat gebeurt bij de Centrale Opslag voor Radioactief Afval (COVRA) in speciaal daarvoor ontworpen gebouwen. Na 100 jaar opslag is een deel van het afval nog radioactief. Het afval wordt na deze periode in de diepe ondergrond opgeborgen. Dat heet eindberging.
Wat zijn de voordelen van kernenergie?
Voordelen. Bij de opwekking van kernenergie komen nagenoeg geen CO2 en andere broeikasgassen vrij. Er komen wel broeikasgassen vrij tijdens de bouw en ontmanteling van de kerncentrales, bij winning en transport van uranium en het transport, de verwerking en opslag van het kernafval.
Waar komt kernafval vandaan en hoe wordt het opgeslagen?
Afval uit de kerncentrale blijft enige tijd bewaard bij de reactor. Laag- en middelradioactief afval gaat in Nederland direct naar de COVRA: een bedrijf pal naast de kerncentrale in Zeeland waar radioactief afval in containers staat opgeslagen.
Waar is het radio actief afval?
Laag- en middelradioactief afval bestaat onder meer uit: handschoenen, laboratorium- glaswerk, kleding, harsen, injectienaalden, bestralingsbronnen, rookmelders, plastic folie, pompen en buizen, besmet schroot, dierlijk materiaal van proefdieronderzoek, vloeistoffen, filters en bezinkels.
Waar wordt kernafval opgeslagen België?
In België wordt het geconditioneerd radioactief afval tijdelijk opgeslagen in geschikte afgeschermde opslaggebouwen op de site van Belgoprocess .
Hoeveel afval produceert een kerncentrale per jaar?
Aan laag- en middelradioactief afval ligt er ongeveer 35.000 m3 opgeslagen. Met deze hoeveelheid zou je ongeveer 1/20 deel van een groot containerschip kunnen vullen. Aan laag- en middelradioactief afval komt er jaarlijks 1.100 m3 bij. Dat is vergelijkbaar met de inhoud van 16 zeecontainers.