Hoeveel jodium zit er in Nori?

Hoeveel jodium zit er in Nori?

Zeewieren zijn stuk voor stuk een uitstekende bron van jodium: wakame, dulse, nori en zeespaghetti bevatten gemiddeld zo’n 50 microgram per gram gedroogd wier. Wanneer je ongeveer 5 gram gedroogd zeewier (= ± 50 gram vers) zeewier eet heb je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid al binnen.

Hoeveel jodium in zeewiersalade?

Bovengrens jodium: dit raden we aan

Soort zeewier Maximale hoeveelheid
Instant wakame 5 g per dag
Kombu 5-6 cm per dag
Nori 15 g per dag
Nori snippers 15 g per dag

Hoeveel jodium in vis?

Als je twee keer in de week een portie van 150 gram vis (waarvan 1 vette vissoort zoals makreel, zalm, haring) eet, dan krijg je tussen de 100 en 480 microgram jodium binnen. Een snufje (0,5 gram) gejodeerd zout bevat 10 microgram jodium.

Waar zit jodium in de voeding?

Waar zit jodium in? Jodium komt voor in brood dat gebakken is met bakkerszout, zeevis, eieren, zuivelproducten, zeewier en sommige vleeswaren. In Nederland zit er van nature niet veel jodium in de voeding.

Wat is jodium in supplementen?

Jodium in supplementen is van het type kaliumjodide. Dit wordt prima opgenomen. Ook zijn er veel natuurlijke jodiumsupplementen, waarbij de bron van jodium zeewier is. Kelp en knotswier zijn hier voorbeelden van. Een nadeel van natuurlijke jodiumsupplementen is dat het vermelde gehalte aan jodium soms niet klopt .

Hoe kan een teveel jodium leiden tot problemen?

Te veel jodium kan onder andere leiden tot schildkliervergroting of een overstimulering van de schildklier. Bij de meeste mensen hoeft een teveel aan jodium niet tot problemen te leiden. Mensen met een jodiumtekort of een schildklierafwijking zijn extra gevoelig voor een hoge jodiuminname.

Waar kun je jodium vinden in brood?

Naast brood kun je jodium ook vinden in vis (zoals kabeljauw, makreel, tonijn, tong, zalm en haring), eieren, kaas, yoghurt en mosselen. Er zit zelfs een beetje jodium in andijvie en bananen. Maar de beste bron is zeewier! Zeewier jodiumrijk. Zeewier zoals kombu bevat extreem veel jodium.