Hoeveel druk bij zwachtelen?

Hoeveel druk bij zwachtelen?

Op basis van literatuur adviseert het expertdocument dat druk van 40-60 mmHg op het niveau van de B1- maat (overgang van de achillespees naar de kuitspier) nodig is. 3 Maar zwachtelen met de juiste druk is nog niet zo een- voudig, toont het literatuuronderzoek van de expertgroep aan.

Wat kan een doel zijn van compressietherapie?

Het doel van compressietherapie is tweeledig: Het ondersteunt de functie van slecht functionerende kleppen in de afvoerende bloedvaten. Dit helpt om de bloed- en lymfestroom te verbeteren. Met behulp van compressietherapie kan oedeem (vocht) snel en blijvend verdwijnen.

Waarom is compressietherapie belangrijk?

Compressietherapie uitgevoerd op de juiste manier kan de genezing van ulcus cruris bevorderen en de kwaliteit van leven van de patiënt verbeteren. Compressie is het direct uitoefenen van druk op een ledemaat, waardoor oedeem (vochtophoping) vermindert en de bloedtoevoer richting het hart bevordert.

Wat is lage werkdruk bij zwachtelen?

De druk- en rekkracht bepaalt de keuze voor een korte rek zwachtel of een lange rek zwachtel. Wanneer een patiënt stil zit en niet beweegt is er een lage druk onder het verband dit wordt ‘de rustdruk’ genoemd. Zodra de patiënt gaat lopen spant de kuit aan en wordt deze korter en dikker.

Hoe herken je Vensteroedeem?

‘Venster-oedeem’ Dit kan optreden indien de zwachtels elkaar niet overlappen, waardoor een ‘venster’ ontstaat waar geen druk op het onderliggende gedeelte van het been wordt uitgeoefend. Het drukverband moet opnieuw worden aangelegd. Kleur tenen Enige blauwe verkleuring van tenen is normaal direct na het zwachtelen.

Wat is hoge werkdruk bij zwachtelen?

Zodra de patiënt gaat lopen spant de kuit aan en wordt deze korter en dikker. Hierdoor wordt de druk in het verband hoger omdat het verband minder mee rekt dan de omvangstijging van het been (de werkdruk). Na het ontspannen van de kuit wordt deze uiteraard weer langer en minder dik.

Hoe weet je wanneer een zwachtel te strak is aangelegd?

Voorkom drukplekken door zwachtels glad en zonder kreukels aan te brengen. Pijn en blauwe tenen of vingers na het zwachtelen kunnen duiden op te strak zwachtelen. Raadpleeg de behandelend arts als de pijn na het opnieuw zwachtelen aanhoudt. Als de tenen wit blijven, raadpleeg dan ook de behandelaar.