Hoe werkt prenatale screening?

Hoe werkt prenatale screening?

Met de 20-weken echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij een ongeboren kind. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Ook wordt gekeken of het ongeboren kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

Hoeveel buisjes bloed prenatale screening?

We noemen dit non-invasieve prenatale testen (NIPT). De test kan vanaf 10 weken worden uitgevoerd met 2 buisjes bloed van de zwangere. De NIPT biedt geen 100% zekerheid. De uitslag van de NIPT kan afwijkend of niet-afwijkend zijn.

Hoeveel mensen doen prenatale screening?

In 2017 is 86,5% van de 173.244 zwangerschappen gecounseld voor prenatale screening.

Hoeveel weken zwanger voor NIPT test?

Het laboratorium kan zo onderzoeken of er bij jouw kind een aanwijzing is voor down-, edwards- of patausyndroom. De test geeft bijna 100% zekerheid. Je kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap. De NIPT is een screeningstest.

Wat wordt er onderzocht tijdens de prenatale screening?

Prenatale screening is het onderzoek naar chromosomale en structurele aangeboren afwijkingen tijdens de zwangerschap. We bespreken met alle zwangeren de mogelijkheid voor een prenataal onderzoek. Pas na dit gesprek beslist u of u wel of niet een screening wilt laten doen.

Welke prenatale screening?

Screeningen tijdens de zwangerschap

  • Bloedonderzoek zwangeren. Tijdens uw eerste bezoek vertelt uw verloskundige of gynaecoloog over het bloedonderzoek dat u kunt laten doen.
  • NIPT. U kunt laten onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.
  • 13 wekenecho.
  • 20 wekenecho.

Hoe vaak bloedonderzoek zwangerschap?

Bij iedere zwangere vindt aan het begin van de zwangerschap bloedonderzoek plaats voor het bepalen van je bloedgroep, de rhesusfactor, irregulaire antistoffen, hepatitis B, lues (syfilis), HIV (aids virus) en je hemoglobine (Hb) gehalte (ijzergehalte) om te zien of je bloedarmoede hebt.

Welke week prenatale screening?

Niet-invasieve prenatale test (NIPT) Het laboratorium kan met dit DNA onderzoeken of er een aanwijzing is of het kind Down-, Edwards- of Patausyndroom heeft. Het onderzoek kan vanaf de 11de week van de zwangerschap. Als u zwanger bent van een tweeling is deze ook mogelijk.

Hoeveel mensen doen de NIPT test?

In het eerste jaar hebben ongeveer 73.000 zwangeren de NIPT laten doen. Dit komt neer op zo’n 42% van alle zwangere vrouwen in Nederland. Ongeveer 3% van de zwangeren deed de combinatietest. Vóór de introductie van de NIPT koos 34% van de zwangeren voor screening met de combinatietest (cijfers 2016).

Wat is een Nevenbevinding?

Nevenbevindingen zijn dus alle chromosoomafwijkingen, anders dan trisomie 21 (down), trisomie 18 (edwards) of trisomie 13 (patausyndroom). U kunt ervoor kiezen om ook te willen weten of er nevenbevindingen zijn. Het laboratorium onderzoekt dan alle chromosomen, behalve de geslachtschromosomen, op grote afwijkingen.

Waarom NIPT vanaf 11 weken?

In principe is het mogelijk om vanaf een zwangerschapsduur van 11 weken te testen op ’trisomie 13, 18 en 21′. Dat is de aanduiding voor respectievelijk patau-, edwards- en downsyndroom. Met de kennis of je kindje een van deze syndromen heeft, kun je als zwangere uiteindelijk weinig. Behandelmogelijkheden zijn er niet.

Hoeveel kans op negatieve NIPT test?

Wat voor uitslag van de NIPT kunt u krijgen? Deze uitslag klopt bijna altijd. De kans is zeer klein dat u zwanger bent van een kind met down-, edwards- of patausyndroom. Minder dan 1 van de 1.000 zwangeren met deze uitslag is toch zwanger van een kind met een van de aandoeningen.