Hoe werkt een Puntlasapparaat?

Hoe werkt een Puntlasapparaat?

Puntlassen gebeurt met een puntlasapparaat. Bij het puntlassen worden er 2 producten op elkaar geplaatst en wordt er een klein oppervlakte van het materiaal gesmolten door gebruik te maken van een grote stroomsterkte. Hierdoor smelt het materiaal samen en ontstaat er een puntvormige las, een zogenaamde puntlas.

Waarom puntlassen?

Een bijkomend voordeel bij het gebruik van punten is dat er minder kracht nodig is om de platen tegen elkaar te drukken. Om te voorkomen dat de elektroden smelten en aan het werkstuk vastgelast worden, worden ze meestal met water gekoeld.

Wat is een Synergisch lasapparaat?

Synergic functie Lasapparaten die voorzien zijn van een synergic functie, stel je namelijk met 1 knop in. Je hoeft alleen maar de dikte van het te lassen materiaal in te voeren, en de machine stelt automatisch het benodigde amperage en voltage in op de gerelateerde parameters.

Hoe noem je de las bij puntlassen?

Een variant op het puntlassen is rolnaadlassen. Hierbij zijn de puntvormige elektroden vervangen door koperen rollen. Deze worden aangedreven met een nauwkeurig in te stellen snelheid. Er kan worden gelast door een pulserende stroom te sturen door de rollen die het werkstuk krachtig aandrukken.

Wat is een Puntlastoestel?

Om kleine metaal werkjes te maken is een puntlastoestel ideaal, geen vlam nodig of toevoeg materiaal zoals (laselektrodes). Alleen het blote metaal op elkaar persen en een grote stroom doorsturen, door de hitte smelten ze aan elkaar vast.

Wie heeft lassen uitgevonden?

Nikolay SlavyanovLassen / Uitvinder

Welke verschillende materialen kan je allemaal puntlassen?

De materialen die door middel van puntlassen kunnen worden verbonden zijn: ongelegeerd staal, laaggelegeerd staal, roestvaststaal, aluminium-, titaan-, magnesium-, nikkel-, koperlegeringen, tin en zink. Daarnaast kunnen ook metalen worden gelast met metallische of organische bekledingen.

Kun je aluminium puntlassen?

Puntlassen is de voornaamste verbindingstechniek die wordt toegepast in de automobielindustrie, omdat het goedkoop en snel is en omdat het ongevoelig is voor variaties in de maatnauwkeurigheid van de diverse onderdelen, waardoor het bij uitstek geschikt is voor automatisering.

Hoe Proplassen?

Bij een proplas maken we eerst een gaatje van 5 à 6 mm in één van de twee plaatdelen. Vervolgens klemmen we de plaatdelen op elkaar en lassen we het gaatje weer dicht. Op die manier maken we een las die veel lijkt op een puntlas. Het dichtgelaste gaatje bevat een ‘prop’ gesmolten metaal, vandaar de naam proplas.

Hoe is lassen ontstaan?

De techniek van het lassen werd gebruikt bij de constructie van de ijzeren pilaar in Delhi, India, die rond 310 n. Chr. werd gebouwd en 5,4 ton woog. In de middeleeuwen was smeden, waarbij een smid ijzer net zo lang hamerde totdat de delen aaneen verbonden werden, het enige lasproces.

Hoe oud is lassen?

Tijdens de jaren 1920 werden belangrijke vorderingen gemaakt in de lastechnologie, waaronder de introductie van automatisch lassen in 1920, waarbij de elektrodedraad continu werd aangevoerd.