Hoe werkt een getuigenbeschermingsprogramma?

Hoe werkt een getuigenbeschermingsprogramma?

Om te beginnen: getuigenbescherming staat los van de deal die kroongetuigen sluiten met justitie. Zo’n deal gaat over strafvermindering in ruil voor belastende verklaringen. Opname in een getuigenbeschermingsprogramma wordt geregeld in een aparte overeenkomst. Het begint allemaal met een hoop gesprekken.

Wat is beschermde getuige?

Deze kan alleen worden toegepast als de verdachte uw identiteit niet kent en als het gaat om ernstige strafbare feiten. Een ernstige bedreiging is aanwezig, als redelijkerwijs te vrezen valt voor uw leven, gezondheid of veiligheid, de ontwrichting van uw gezinsleven of sociaal-economisch bestaan.

Wie is Senol Tuna?

Tuna was de eigenaar van een wasserette in de buurt van het Leidseplein in Amsterdam. Volgens justitie diende dat bedrijfje vooral als dekmantel en als er al iets werd (wit-)gewassen betrof het vooral misdaadgeld. In 1998 doodde Tuna een medeverdachte in een cocaïnezaak, waarvoor hij vier jaar cel kreeg opgelegd.

Wie is Tony de Graaf?

Tony de G. is hierbij kroongetuige. De 35-jarige Tony de G. uit Spijkenisse was lid van motorclub Caloh Wagoh en is verdachte in twee moordonderzoeken. Nadat hij in de zomer van 2017, na de moord op Jaïr Wessels, op de vlucht sloeg en in Spanje werd opgepakt liep hij over naar justitie.

Wat zijn mijn rechten als getuige?

U heeft als getuige recht op vergoeding van gemaakte kosten. Het gaat dan om de kosten die u maakt om voor de rechter te verschijnen. Bijvoorbeeld reiskosten en gemiste inkomsten. De rechtbank stelt de hoogte van de vergoeding na afloop van het verhoor vast.

Wie is Fred Ros?

Kroongetuige Fred Ros (49) had op de 42ste dag van het megaproces tegen de van vijf moorden verdachte Willem Holleeder geen trek om mee te doen aan het oppompen van het imago van de verdachte.

Wie is Delano R?

Delano R.: ik ben geen moordmakelaar, maar ‘documentairemaker over criminaliteit’

Hoe lang moet Tony de G zitten?

Het Openbaar Ministerie gaat tien jaar cel eisen in plaats van twaalf jaar tegen kroongetuige Tony de G. in het omvangrijke liquidatieproces Eris. Justitie sloot met de kroongetuige de deal dat hij in ruil voor zijn verklaringen twaalf jaar zou krijgen in plaats van 24 jaar.