Hoe werkt een afweerreactie?
De algemene afweer richt zich op alle ziekteverwekkers die in je lichaam voorkomen. De witte bloedcellen zijn betrokken bij de algemene afweer en ‘reizen’ door ons lichaam en vernietigen alle lichaamsvreemde stoffen. Als je een wond krijgt komen er stoffen vrij die afweercellen naar de plek van de wond lokken.
Wat bepaalt immuniteit?
De aangeboren immuniteit bestaat bij planten en alle dieren en omvat niet-specifieke afweermechanismen. Het zijn fysieke (huid), chemische (speeksel- of melkenzymen) of biologische (commensale flora) barrières, ontstekingsmechanismen en cellen die pathogenen kunnen opnemen en vernietigen.
Hoe werkt het immuunsysteem eigenlijk?
Maar hoe werkt dat immuunsysteem eigenlijk? Een overzicht van je afweer. Het immuunsysteem beschermt je tegen indringers van buitenaf. Het is ontworpen om het lichaam te verdedigen tegen lichaamsvreemde stoffen als bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en gifstoffen. Dit afweersysteem is ontzettend sterk, maar ook heel complex.
Wat is het specifieke immuunsysteem?
Het specifieke immuunsysteem is de afweer die je gedurende je leven ontwikkelt. Bij de geboorte is er nog geen sprake van volledig functionerende specifieke immuniteit, wel hebben pasgeborenen antilichamen van de moeder die tijdens de zwangerschap de placenta zijn gepasseerd.
Wat is het immuunsysteem van de ziekteverwekker?
Het immuunsysteem of afweersysteem dat je lichaam beschermt tegen indringers van buitenaf bevindt zich door je hele lichaam. Je bent dan immuun voor de ziekteverwekker. Omdat je hiervoor in aanraking moet zijn geweest met de ziekteverwekker, heb je deze immuniteit nog niet bij je geboorte, Deze gegevens worden anoniem gemeten.
Wat is het aangeboren immuunsysteem?
Het aangeboren immuunsysteem heb je bij je geboorte al en bestaat uit de fysieke barrière en de algemene afweer. Het verworven immuunsysteem is het deel van je afweersysteem dat je gedurende je leven ontwikkeld. Het immuunsysteem is een slim systeem, dat ziekteverwekkers kan ‘onthouden’ nadat het er eenmalig mee in aanraking is geweest.