Hoe weet je of je buikvliesontsteking hebt?
De belangrijkste klacht bij een buikvliesontsteking is hevige buikpijn. De pijn wordt erger bij diep zuchten. Ook bij voorzichtig voelen en kloppen wordt de pijn erger. Andere klachten die voorkomen bij een buikvliesontsteking zijn misselijkheid, braken en koorts.
Hoe lang duurt een ontsteking in de buik?
Een darminfectie duurt enkele dagen tot enkele maanden. Soms gaat een infectie vanzelf over, maar in andere gevallen is een behandeling nodig, bijvoorbeeld met antibiotica. Een darminfectie kan ook enkele maanden aanhouden, zelfs zonder dat u het doorheeft.
Heb je altijd koorts bij blindedarmontsteking?
Klachten en symptomen bij blindedarmontsteking Veel mensen hebben last van pijn bij het aanraken én loslaten van de buik, en bij het hoesten en lachen. Vrijwel altijd heeft de patiënt temperatuursverhoging en een gevoel van algehele malaise.
Wat zijn de gevolgen van buikvliesontsteking?
Gevolgen van buikvliesontsteking Er bestaat ook een groot risico dat de infectie zich via het bloed snel tot de andere organen verspreidt. Dit kan leiden tot bloedvergiftiging, het falen van deze organen, en tot een septische shock waarbij je bloeddruk sterkt daalt, je een koude huid krijgt en een verhoogde hartslag.
Welk orgaan ligt niet ingepakt in het buikvlies?
Het buikvlies heeft geen open verbinding met de buitenwereld, behalve bij vrouwen via de eileiders, baarmoederholte, cervixkanaal en de schede. Deze weg is normaal echter goed afgesloten tegen binnendringende micro-organismen door beschermende slijmproppen. De buikholte is normaal dan ook steriel.
Wat te doen bij ontsteking buik?
Zodra een huisarts een ontsteking van het buikvlies vermoedt, stuurt hij je direct door naar het ziekenhuis. Een arts onderzoekt de buik op pijn of gevoeligheid en er worden röntgenfoto’s, echo’s en eventueel een CT-scan gemaakt.