Inhoudsopgave
Hoe weet je of je aanleg hebt voor trombose?
Dokters kunnen met onderzoek van de longen en bloedvaten bepalen waar de trombose of de embolie zit. Dat onderzoek kan een echo van de bloedvaten zijn. Soms doen dokters ook een CT-scan.
Is factor V Leiden zeldzaam?
De milde vorm van factor V Leiden komt bij ongeveer 30 op 1.000 mensen voor. Ongeveer 1 op de 1.000 mensen heeft de ernstige vorm.
Hoeveel mensen hebben factor V Leiden?
Er zijn twee vormen van factor V Leiden: een milde en een ernstige vorm. De milde vorm van factor V Leiden komt bij ongeveer 30 op 1.000 mensen voor. Ongeveer 1 op de 1.000 mensen heeft de ernstige vorm.
Wie heeft kans op trombose?
Trombose is zeker leeftijdgerelateerd, dus hoe ouder je bent, hoe meer kans je hebt. Als je jong bent is de kans op trombose ongeveer 1 op 10.000 en als je boven de 60 bent is het 1 tot 2 op 1000. Trombose is een volksziekte. De kans op een longembool ligt ongeveer ook in die orde.
Hoe kan ik trombose voorkomen?
Kun je trombose voorkomen?
- Doe oefeningen om je bloedsomloop te stimuleren. Deze krijg je van een fysiotherapeut nadat je een operatie hebt gehad of een lange tijd op bed moet blijven liggen.
- Wandel om de 2 uur om even je benen te strekken tijdens een lange bus- of /-vliegreis.
- Stop met roken.
- Leef en eet gezond.
Hoe vaak komt factor V Leiden voor?
Wat is een factor V Leiden?
Factor V Leiden bij vrouwen, zwangerschap en anticonceptie Factor V Leiden is een erfelijk afwijking van één van de 12 bloedstollingsfactoren. De genetische mutatie komt vrij vaak voor onder de Nederlandse bevolking.
Kan de arts de diagnose factor V Leiden vermoeden?
Een arts kan de diagnose factor V Leiden vermoeden als iemand trombose heeft. De diagnose kan worden vastgesteld door bloedonderzoek of genetisch onderzoek. Is er behandeling voor deze ziekte? De behandeling van factor V Leiden bestaat uit het nemen van medicijnen (‘bloedverdunnende’ middelen).
Wat is een geactiveerde factor V?
Geactiveerde factor V is een van de bloedstollingsfactoren die een rol spelen bij de vorming van trombine en fibrine, met als gevolg de vorming van een bloedstolsel. Geactiveerd factor V wordt gesplitst door geactiveerd proteïne C (APC) bij aminozuur Arginine506. Door deze splitsing wordt factor V geïnactiveerd.