Inhoudsopgave
Hoe pas je handhygiëne toe?
Pas handhygiëne toe op de volgende vijf momenten:
- voorafgaand aan fysiek patiëntencontact;
- voorafgaand aan een schone of aseptische procedure;
- na (mogelijk) contact met lichaamsmaterialen en -vloeistoffen;
- na fysiek patiëntencontact;
- na fysiek contact met de omgeving van de patiënt.
Is handen wassen voldoende?
Wassen met water en zeep is voldoende. Lees hier waarom handen wassen met desinfecterende zeep niet nodig is, en in welke gevallen het wel nuttig kan zijn. Als er geen stromend water aanwezig is, dan is het gebruik van een desinfecterende handgel op alcoholbasis een alternatief.
Hoeveel mensen wassen hun handen?
Slechts vijf procent van de mensen wast zijn handen zoals het hoort. Dat is de conclusie van een groot onderzoek van de Universiteit van Michigan in de VS. Volgens de onderzoekers wast het grootste gedeelte van de mensen zijn handen veel te kort.
Hoeveel momenten van handhygiëne?
5 momenten van handhygiëne (WHO) Voordat er wordt schoongemaakt of er begonnen wordt aan een medische procedure. Na contact met lichaamsmaterialen en vloeistoffen. Na fysiek patiëntencontact. Na fysiek contact met de omgeving van de patiënt.
Wat zijn deze 5 momenten van handhygiëne?
Na contact met lichaamsmaterialen en vloeistoffen, zoals bloed, braaksel, of ontlasting. Je handen zijn hierbij vaak zichtbaar verontreindigd. 5. Na fysiek contact met de omgeving van de patiënt, zoals het nachtkastje, bed, of het infuus.
Hoe vaak handen wassen is normaal?
Was je handen niet overdreven vaak Was je handen wanneer je normaal ook je handen zou (moeten) wassen, zoals na een toiletbezoek, voor het bereiden van eten, na het schoonmaken, na het snuiten van je neus, hoesten en niezen (hoest en nies het liefst in een papieren zakdoekje, maar was hierna alsnog je handen).
Hoe lang moet je minimaal je handen wassen?
Neem de tijd: was je handen minimaal 10 seconden. Was je handen op de juiste manier (zie afbeelding) en vergeet dus vingertoppen, duimen, ruimte tussen je vingers en je polsen niet. Spoel je handen af met flink stromend water. Droog ze goed af met een wegwerphanddoekje of een schoon stuk keukenrol.
Waarom zijn zorgvragers extra kwetsbaar?
Bij kwetsbare mensen extra belangrijk Dit komt omdat de afweer van deze groepen minder is dan bij gezonde mensen. Het immuunsysteem functioneert minder naarmate met ouder wordt. Daarmee worden ouderen gevoeliger voor infecties, bijvoorbeeld luchtweg- en blaasinfecties.
Waarom desinfecteer je?
Door desinfecteren worden ziekteverwekkers gedood. Dit is vooral nodig op plekken waar veel ziekteverwekkers aanwezig kunnen zijn, zoals in een ziekenhuis.
Hoe vaak moet je je handen wassen?
Wanneer is handhygiëne toe te passen?
De WHO heeft vijf momenten om handhygiëne toe te passen geformuleerd: 1 vóór fysiek patiëntencontact; 2 vóór een schone of aseptische procedure; 3 na (mogelijk) contact met lichaamsmaterialen en -vloeistoffen; 4 na fysiek patiëntencontact; 5 na fysiek contact met de omgeving van de patiënt.
Wat zijn voorbeelden van handhygiëne?
Praktische voorbeelden van momenten van handhygiëne zijn: vóór kleine ingrepen waarbij huid- en/of slijmvliesbarrière is of wordt doorbroken; vóór wondbehandeling of -verzorging;
Hoe desinfecteer je je handen?
Desinfecteer je handen op de juiste manier: 1 Gebruik handalcohol. 2 Neem voldoende handalcohol: breng minimaal 3 ml aan op je droge handen. 3 Neem de tijd: wrijf je handen tot ze droog zijn. 4 Doe het op de juiste manier (zie afbeelding bij Handen wassen) en vergeet vingertoppen, duimen, ruimte tussen je vingers en je polsen niet.
Hoe kan je je handen desinfecteren met handalcohol?
Je handen desinfecteren door ze in te wrijven met handalcohol zou de gebruikelijke routine moeten zijn om je handen schoon te maken wanneer je handen niet zichtbaar vuil zijn. Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep.