Inhoudsopgave
Hoe ontsmet ik een wond?
Het ontsmetten van een wond gebeurt door eerst de wond voorzichtig schoon te spoelen met handwarm, liefst steriel, water. Dep de wond droog met een niet-pluizende doek en neem vervolgens een wondgaasje. Hierop druppelt u wat ontsmettingsmiddel. Dep vervolgens met het gaasje over de wond.
Waarom geen ontsmettingsmiddel?
Opgelet met ontsmettingsmiddelen Alcohol, gedenatureerd of niet, prikt heel erg en droogt de wond uit, waardoor het wondhelingsproces kan vertragen.
Hoe wonde proper maken?
Hoe kun je een wond schoonmaken? Het beste is om jouw wond voorzichtig schoon te spoelen met lauw, steriel water. Daarna kun je de wond verder reinigen met bijvoorbeeld de Hansaplast Reinigingsspray. Dep je wond droog met een schone, niet-pluizende doek.
Wat is een vuile wond?
Grote en/of vuile wonden. Bijtwonden van (voornamelijk) wilde dieren (vleermuis, vos) Snijwonden groter dan 1 cm. Wonden die blijven bloeden.
Hoe verzorg je een etterende wond?
Bij het minste teken van infectie ontsmet u de wonde opnieuw en contacteert u de huisarts: dat wil zeggen als er meer vocht uit komt, bij toenemende pijn of roodheid, als de wonde warm aanvoelt of als er etter ontstaat. De wonde moet dan een tijd lang twee of drie keer per dag worden verzorgd en ontsmet.
Wat gebeurd er als je een wond niet ontsmet?
Wonden die door een huisarts gezien moeten worden mogen niet gespoeld en niet ontsmet worden. Ontsmetten en spoelen kan de wond verkleuren waardoor een huisarts de wond moeilijker kan beoordelen. Wondranden worden week (zacht) waardoor er niet meer gehecht kan worden.
Hoe maak je een ontstoken wond schoon?
Wij raden aan om de ontstoken wond te ontsmetten en goed droog te houden. Er bestaan verschillende ontsmettings- en verzorgingsproducten om een ontstoken wond mee te behandelen. Het is van belang om een wond altijd eerst goed met water te spoelen. Daarna moet je de wond met een steriel gaasje netjes droogdeppen.
Wat is DAV wondzorg?
Op basis van een uitgebreid literatuuronderzoek is er nagegaan hoe postoperatieve wondverzorging optimaal wordt uitgevoerd. Het droog aseptisch verband (DAV) blijft bij voorkeur minimaal 48 uur ter plaatse om resistentie op te bouwen tegen externe contaminatie.
Hoe krijg je vuil uit een wond?
Zit er vuil in de wond? Veeg de wond dan voorzichtig schoon met een schoon, zacht en nat washandje of een in water gedrenkt gaasje. Veeg de wond niet met watten schoon, want die laten stofdeeltjes in de wond achter. Spoel grotere zandkorrels of steentjes eerst goed uit met kraanwater.