Hoe moet je een pleister plakken?

Hoe moet je een pleister plakken?

Pleister plakken

  1. Maak de wond schoon met water en daarna met ontsmettingsmiddel.
  2. Raak de wondkussen van de pleister niet aan.
  3. Knip de pleister op maat en in de juiste vorm (zie pleisterkaart)
  4. Plak de pleister. Nooit rondom een lichaamsdeel.
  5. Plak openstaande delen van een pleister eventueel af met een kleefpleister.

Hoe maak je zelf een pleister?

Zelf een zwaluwstaartje pleister maken, gaat eenvoudig door in lengterichting van de pleister rondom het midden aan beide zijden een stukje uit te knippen. Let erop dat er voldoende hechtvlak aan weerszijden overblijft. Bij een lange pleister kan men een groter gedeelte uitknippen.

Hoe moet je een pleister knippen?

omheen schoon – ontsmet de wond en daar omheen – raak het wondkussen niet aan – knip de pleister op maat en eventueel in de juiste vorm – plak een pleister nooit circulair (rondom) om een vinger.

Waarom pleister plakken?

Een pleister plak je op kleine wonden die niet veel bloeden. In het midden van een pleister zit een glaskompres dat de bloeding stelpt. Daarnaast voorkom je dat vuil niet in de wond kan komen. Op die manier houdt je de wond schoon en helpt het voor een snelle genezing.

Hoe strak moet een pleister?

Trek de pleister zo strak mogelijk en plak hem dwars over de wond. De randen blijven dan mooi tegen elkaar. Een zwaluwstaartje laat je ongeveer 5 dagen zitten en daarna verwijder je deze voorzichtig.

Hoe plak je een pleister op je knie?

Nieuwe pleister plakken Zorg dat de wondranden droog zijn. Als dit niet zo is kunt u de wondranden droogdeppen met een schoon gaasje. Trek voor het plakken van de pleister de huid strak. Druk de randen goed aan maar druk hierbij niet op het honingraat schuim.

Hoe plak je een hechtpleister?

Hechtpleisters worden op een andere manier aangebracht dan reguliere pleisters. Het doel is natuurlijk om de wondranden dicht bij elkaar te brengen. U plakt daarom altijd eerst één kant van de hechtpleister de huid. Vervolgens trekt u dat gedeelte van de huid naar de wond toe, en bevestigt dan de andere kant.

Wat doet een hechtpleister?

Hechtstrips of zwaluwstaartjes: Is de wond schoon en staat er weinig spanning op de wondranden? Dan kan de huisarts hechtstrips of zwaluwstaartjes gebruiken om de wondranden bij elkaar te brengen. De huisarts zal de wondranden dan wel eerst schoonmaken en ontsmetten.

Hoe maak je een Zwaluwstaartje pleister?

Hoe lang moet je een pleister laten zitten?

De wond mag 48 uur niet nat worden (tijdens douchen). De 3e dag mag u de pleister verwijderen. Tenzij uw dermatoloog heeft verteld dat het verband moet blijven zitten tot de hechtingen verwijderd worden. Bij hechtingen onder uw kleding is het prettiger een pleister te blijven dragen tot de hechtingen verwijderd worden.