Hoe lang duurt isotopenonderzoek?

Hoe lang duurt isotopenonderzoek?

Dit duurt 10 tot 15 minuten, naargelang de inspanning die u kan leveren.

Wat is een isotopen onderzoek?

Een isotopenonderzoek geeft informatie over de activiteit en de doorbloeding van het hart. Een isotoop is een radioactief deeltje dat onzichtbare straling uitzendt. Deze isotopen worden bij u toegediend via een infuus. Een speciale camera vangt de radioactieve straling op en maakt er een scan van.

Hoe wordt FDG gemaakt?

Bij dit onderzoek wordt de radioactieve vloeistof FDG (Fluor-18-glucose) via een infuus in de bloedbaan ingespoten. Vervolgens wordt er een scan gemaakt. De radioactieve stof die u krijgt toegediend, is niet gevaarlijk en verdwijnt binnen enkele uren weer uit het lichaam. De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen.

Waarom PET-scan na CT scan?

Door de combinatie van een PET en CT scan kan zowel de aard, als de plaats van de afwijking zeer nauwkeurig vast gesteld worden. Uitzaaiingen van kanker kunnen met een PET-CT scan beter in kaart worden gebracht, waardoor zinloze en soms zware operaties bespaard blijven.

Hoe lang duurt een nucleair onderzoek?

Nucleair onderzoek (diagnostiek) De radioactieve stoffen die worden gebruikt, zenden gedurende een korte tijd straling uit. Afhankelijk van welke radioactieve stof gebruikt wordt, kan de duur van het onderzoek variëren van enkele uren tot enkele dagen.

Wat een nucleaire Hartscan?

Met behulp van een hartscan (myocard-perfusie-scintigrafie) wordt de doorbloeding van de hartspier onderzocht na inspanning en na rust. Tijdens dit onderzoek maakt de medisch nucleair werker foto’s van uw hart. Het onderzoek bestaat uit twee onderdelen, het inspanningsonderzoek en het rustonderzoek.

Wat is een Mibi onderzoek?

Wat is een isotopenonderzoek van het hart (MIBI-scan)? Een isotopenonderzoek brengt de doorbloeding en de pompfunctie van het hart in beeld. Op 2 verschillende tijdstippen (een keer in rust en een keer tijdens inspanning) spuiten de cardiologen via een infuus een stof met beperkte radioactiviteit in (Technetium 99).

Waar staat FDG voor?

FDG is een radioactieve glucose die op dezelfde manier wordt opgenomen door weefsels en organen als suiker. De radioactieve stof FDG is de meest gebruikte stof voor een PET-CT- scan om een hoge stofwisseling in beeld te brengen.

Wat is het verschil tussen een PET-scan en CT-scan?

Een CT-scanner geeft via röntgenstraling informatie over de structuur van weefsels. Een PET-scan brengt juist de stofwisseling van weefsels in beeld. Met de PET/CT-scan kan zowel de aard als de plaats van de afwijking nauwkeurig worden vastgesteld.

Waarom geen PET-scan?

de resolutie van de PET-scan wordt steeds beter, maar hele kleine tumoren zijn er niet mee te zien. Die kleine tumoren nemen de isotoop wel op, maar ze zijn kleiner dan het kleinste object dat zichtbaar gemaakt kan worden op de foto. Daarom zijn tumoren kleiner dan ongeveer 5-10 mm moeilijk te zien op een PET-scan.