Inhoudsopgave
Hoe komen bacteriën in je mond?
Een gezonde mond heeft een hoge diversiteit aan microben. Behalve met nuttige soorten zit je mond ook vol slechte bacteriën die het glazuur aantasten, voor tandvleesontstekingen zorgen of je een stinkende adem geven. Veel microben komen je mond binnen via je adem en voedsel.
Welke bacteriën zitten in je mond?
Sommige bacteriën komen in elke mond voor. Zoals de Streptococcus, Actinomyces en de Gemella. Veel andere soorten zijn minder algemeen. Bij het tongzoenen word je blootgesteld aan een gigantische hoeveelheid bacteriën en andere micro-organismen.
Hoeveel bacteriën in je mond?
Er wordt geschat dat een individu ongeveer een miljard microbiële cellen in de mond heeft en ongeveer 200-300 verschillende soorten organismen (in hoofdzaak bacteriën). De mond is in biologisch opzicht een heel complex systeem.
Wat doet stress met je mond?
Hoe veroorzaakt stress mondzweren? Chronische stress onderdrukt het immuunsysteem en zorgt dat iemand vatbaarder is voor ziektes en infecties. Mondzweren zijn hiervan een goed voorbeeld. Hoewel deze in principe geen kwaad kunnen maakt het eten, drinken, praten of slikken wel een stuk minder prettig.
Hoe gevaarlijk is ontstoken tandvlees?
Ontstoken tandvlees en hart- en vaatziekten Als je ernstig ontstoken tandvlees hebt, dan kunnen die bacteriën in je bloedbaan terechtkomen. Die komen dan terecht in het hart- en vaatstelsel. Bij een zwakke plek in een bloedbaan kunnen de bacteriën zich nestelen en dat kan zorgen voor bloedingen.
Is tongzoenen gevaarlijk?
Kan ik een SOA krijgen door te tongzoenen? Ja dat kan. Als één van de partners herpeswondjes (koortsblaasjes) aan zijn/haar mond heeft kan herpes overgedragen worden. Andere SOA zoals hepatitis B en syfilis (als je een zweer aan de mond hebt) zijn zo besmettelijk dat zelfs tongzoenen een risico op overdracht vormt.
Hoeveel bacteriën na zoenen?
Tijdens een tongzoen van 10 seconden blijken mensen zo’n 80 miljoen bacteriën uit te wisselen.
Hoeveel bacteriën op je telefoon?
Je wilt het misschien niet weten, maar op elke vierkante centimeter op jouw smartphone zitten 2000 tot 4000 bacteriën. Dit zijn vooral huidbacteriën en bacteriën uit je mond of luchtwegen.
Kan stress op je tanden slaan?
Gevolgen van stress Stress kan zich namelijk uiten in bruxisme, meestal tijdens de slaap. Dit kan dan weer leiden tot tandgevoeligheid, tandvleesproblemen, problemen met kauwen, hoofd- en nekpijn en uiteindelijk ook het verlies van tanden.