Inhoudsopgave
Hoe groot is de gemiddelde kas in Nederland?
Het oppervlak per bedrijf is veel groter geworden. In 1980 had een gemiddelde glastuinder 0,555 hectare teelt onder glas. In 2006 betrof het 1,245 hectare, wat neer komt op een stijging van 124%, in 2014 bedraagt het gemiddelde areaal 2,15 hectare.
Waarom glastuinbouw?
Zoals misschien al blijkt uit de bovenstaande omschrijving, is één van de belangrijkste voordelen van glastuinbouw dat de tuinbouw te kweken is onder goede, gecontroleerde omstandigheden. In de buitenlucht kunnen de omstandigheden niet gecontroleerd worden en ben je afhankelijk van het weer.
Welke 3 gewassen of producten kunnen we telen bij glastuinbouw?
Producten kweken in kassen wordt glastuinbouw genoemd en dat geldt voor bloemen, planten, groenten en fruit. De buitenlucht wordt daarbij gescheiden van de lucht in de kweekruimte door glas of op glas lijkende kunststof.
Hoe groot moet een kas zijn?
Hoe groter de kas, des te kleiner de temperatuurschommelingen. Bovendien geldt dat de breedte van de kas belangrijker is dan de lengte: het pad blijft even breed, maar de kweekruimte wordt groter. De grootte van de kas is vanzelfsprekend ook afhankelijk van de beschikbare ruimte in je tuin.
Hoeveel hectare kas in Nederland?
Het totale areaal tuinbouw onder glas in Nederland wordt vastgesteld op 10.078 ha. Dat is inclusief boomkwekerij (heesters en opkweek), vaste planten en fruit onder glas, uitgangsmateriaal voor bedrijven onder glas en ook een groep niet-gespecialiseerde glastuinbouwbedrijven.
Waar in Nederland staan veel kassen?
Zo staat de gemeente Hollands Kroon op nummer 1 in de Top 5, want daar is het areaal glas de laatste vier jaar met bijna 83 hectare gegroeid tot 181 hectare. Een toename van 84,4 procent. Ook in de Noordoostpolder is het areaal glas uitgedijt, met 43,7 procent naar 171 hectare. In absolute zin een plus van 52 hectare.
Waarom hebben we kassen in Nederland?
In de tuinbouw maken boeren gebruik van kassen. Je kunt gemakkelijk de temperatuur regelen, de hoeveel water en licht de planten en je kunt goed plantenziekten tegengaan. Categorie: Tuinbouw.
Waar valt fruitteelt onder?
Fruitteelt is de tak van tuinbouw die zich bezighoudt met het telen van fruit. Er zijn vele soorten fruit, bijvoorbeeld appel, peer, druif, sinaasappel, banaan en doerian.
Wat valt er onder tuinbouw?
het kweken van groente, vruchten, bloemen, sierheesters en -bomen, potplanten, zaden en bloembollen in de volle grond of in kassen (of bakken).