Inhoudsopgave
Hoe doe je zelftest baarmoederhals?
Met een zelfafnameset kunt u wat slijm afnemen uit uw vagina. Dit stuurt u op naar het laboratorium. Daar testen ze het slijm op HPV. Dit is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.
Hoe betrouwbaar is zelftest baarmoederhals?
De zelfafnameset voor baarmoederhalskanker is net zo betrouwbaar als het uitstrijkje bij de huisarts, zo maakte het Amsterdam UMC vorige week bekend. De zelftest is nu nog beperkt beschikbaar, alleen voor vrouwen die liever niet naar de dokter gaan voor het bevolkingsonderzoek. Je moet er zelf om vragen.
Hoe onderzoeken ze baarmoederhalskanker?
Om de diagnose te kunnen stellen worden 3 onderzoeken gedaan: een uitstrijkje, inwendig onderzoek en een colposcopie. Bij een uitstrijkje worden cellen afgenomen van het slijmvlies op de grens van de baarmoederhals en de baarmoedermond. U moet daarvoor op een onderzoekbank liggen.
Kan je uitstrijkje zelf doen?
“Vrouwen hoeven voor een uitstrijkje helemaal niet in eerste instantie naar de huisarts. Ze kunnen het ook thuis met de zelf-afname-test doen, zonder eendenbek!” Dat zegt hoogleraar gynaecoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Hoe snel uitslag zelftest baarmoederhals?
Dan is het alsnog nodig om een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk te laten maken om te beoordelen op afwijkende cellen. Ik heb meegedaan aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Hoe krijg ik de uitslag? U ontvangt de uitslag binnen 4 weken per brief.
Hoe betrouwbaar is het uitstrijkje?
Geen enkel onderzoek biedt volledige zekerheid, ook het uitstrijkje niet. De strenge kwaliteitseisen staan wel borg voor de hoogst mogelijke zekerheid. De overgrote meerderheid van de resultaten is correct. Bij klachten als ongewoon bloedverlies, neem je altijd best contact op met je huisarts of gynaecoloog.
Kan een uitstrijkje mislukken?
Pap 0. Bij Pap 0 is het uitstrijkje als het ware ‘mislukt’ en moet het opnieuw afgenomen worden. Dit is altijd een technisch probleem (te weinig cellen, te veel bloed erbij en dergelijke). Meestal vindt een herhaling van het uitstrijkje plaats ongeveer zes weken na het eerste uitstrijkje.
Kan een uitstrijkje ook zonder eendenbek?
Hoe wordt baarmoederhalskanker veroorzaakt?
Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een virus: het humaan papillomavirus (HPV humaan papillomavirus). Meisjes worden gemiddeld rond hun 15e jaar seksueel actief. Vanaf dan kunnen ze besmet raken met HPV. Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar.
Wat is de baarmoederhals in de vagina?
De baarmoederhals bevindt zich ongeveer 8 à 15 cm in de vagina en ziet eruit als een kleine donut met een gat in het midden. De positie en textuur van de baarmoederhals veranderen tijdens de menstruatiecyclus. De binnenkant van de baarmoederhals bevat een aantal klieren die vaginaal slijm afscheiden.
Hoe vaak krijgen vrouwen baarmoederhalskanker?
Ieder jaar krijgen ongeveer 800 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij jonge vrouwen tussen de 35 en 45 jaar. Dit is anders dan bij de meeste kankersoorten.