Hoe beoordeel je de kwaliteit van een bron?

Hoe beoordeel je de kwaliteit van een bron?

Het is belangrijk dat je de kwaliteit van bronnen kritisch beoordeelt. Hoe hoger de kwaliteit van de gebruikte bronnen, hoe steviger jouw eigen onderzoek staat. De kwaliteit van een bron kun je checken aan de hand van: achtergrond van de auteur: Is de auteur een autoriteit op het gebied waar de bron over gaat?

Waar moet je op letten als je de betrouwbaarheid van een bron gaat beoordelen?

Een bron moet bij voorkeur actueel zijn en dus niet te lang geleden zijn verschenen. Dat kun je aan de bronvermelding zien. Een bron die zo volledig mogelijk informatie geeft, is betrouwbaarder dan een bron die dat niet doet. Dat geldt ook voor een bron die informatie juist en controleerbaar aanbiedt.

Hoe weet je of een bron representatief is?

Een representatieve bron is een informatieverstrekker die thuishoort op het gebied waar je die gegevens voor gezocht hebt. Bijvoorbeeld als je de betekenis van een woord zoekt, dan is een woordenboek een representatieve bron terwijl een stripboek dat niet is.

Hoe beoordeel je een artikel op kwaliteit?

Bijgewerkt op 28 oktober 2021….Check de volgende punten

  1. Waar is het artikel gepubliceerd? Het journal (tijdschrift) waar het artikel in gepubliceerd is zegt iets over de kwaliteit van het artikel.
  2. Wie is de auteur?
  3. Wat is de publicatiedatum?
  4. Wat zeggen andere onderzoekers over de paper?
  5. Bepaal de kwaliteit.

Hoe beoordeel je de betrouwbaarheid van een artikel?

Betrouwbaarheid

  1. Wie is de auteur en welke autoriteit heeft hij?
  2. Wat is zijn achtergrond, heeft hij al vaker iets gepubliceerd?
  3. Hoort de auteur bij een bepaalde (onderzoeks)instelling of organisatie?
  4. Met welke bedoeling heeft de auteur het artikel geschreven?
  5. Is “peer review” belangrijk bij jouw onderzoek?

Waar let je op bij het gebruik van een internetsite als bron?

Gebruik altijd meerdere bronnen. Op die manier controleer je gegevens die je op een website gevonden hebt. Bovendien is het een goede manier om te zorgen dat je werkstuk in je eigen woorden wordt geschreven. Let op: kom je op een tweede website precies dezelfde tekst tegen, dan geldt dat niet als controle.

Hoe beoordeel je level of evidence?

Level of evidence: Voor het bepalen van de level of evidence beoordeel je de studie op de methodologische kwaliteit (interne validiteit) en klinische relevantie/toepasbaarheid voor jouw specifieke patiënt (externe validiteit).