Wie zijn de vragers op de arbeidsmarkt?

Wie zijn de vragers op de arbeidsmarkt?

Vragers zijn de kopers, aanbieders zijn de verkopers. Aanbod van arbeid is de beroepsbevolking. Vraag naar arbeid: de vraag van bedrijven en overheid naar arbeidskrachten, ook de zelfstandigen en de openstaande vacatures horen bij de vraag naar aanbod.

Hoe zit de arbeidsmarkt in elkaar?

De arbeidsmarkt is een benaming voor de interactie tussen de vraag naar en het aanbod van arbeidskrachten. Het is geen centrale locatie waar deze elkaar fysiek ontmoeten maar meer een abstracte markt. Uitzonderingen daarop daargelaten, zoals georganiseerde banenmarkten via gemeenten of bureaus.

Waaruit bestaat het verschil tussen de vraag naar arbeid en de werkgelegenheid?

De totale vraag naar arbeid is gelijk aan de werkgelegenheid. De werkgelegenheid is dus gelijk aan het totale aantal arbeidsplaatsen, de bezette arbeidsplaatsen plus de niet bezette arbeidsplaatsen (vacatures).

Wat betekent het aanbod op de arbeidsmarkt?

De vraag op de arbeidsmarkt komt van werkgevers: zij vragen namelijk om arbeid. Je kunt zien hoe groot de vraag is door te kijken naar de werkgelegenheid: de hoeveelheid bezette banen plus het aantal openstaande vacatures. Het aanbod op de arbeidsmarkt komt van de beroepsbevolking: zij bieden namelijk hun arbeid aan.

Wat wordt er verhandeld op de arbeidsmarkt?

Op de arbeidsmarkt wordt de productiefactor arbeid ‘verhandeld’. Aan de ene kant zijn er bedrijven die arbeidskrachten zoeken voor hun productie. Aan de andere kant zijn er mensen die hun arbeid willen ‘verkopen’ om op die manier inkomen te verdienen.

Wie is aanbod van arbeid?

Het aanbod van arbeid is gelijk aan de beroepsbevolking: alle personen van 15 tot 75 jaar die betaald werk hebben (werkzame beroepsbevolking), of die geen betaald werk hebben, recent naar betaald werk hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar zijn (werkloze beroepsbevolking).