Wie is schuldig bij aanrijding parkeerplaats?
Als twee auto’s achteruit een parkeervak verlaten, moeten beide auto’s voorrang verlenen. Ontstaat er een botsing dan delen partijen de schade. Beide partijen zijn voor 50% aansprakelijk. Dit is slechts anders als een van de twee bestuurders bewijst dat hij voorafgaand aan de aanrijding al enige tijd stilstond.
Wie is aansprakelijk bij achteruit rijden?
Bij het achteruit een parkeerplaats uitrijden is er sprake van een bijzondere manoeuvre. Dit betekent dat u het overige verkeer voor moet laten gaan. Als u tijdens het achteruitrijden tegen een voorbijrijdende auto botst, bent u aansprakelijk.
Wie heeft er voorrang op een parkeerplaats?
Samengevat: Komt u via een ‘normale doorgaande weg’ aanrijden op een kruising dan heeft verkeer van rechts voorrang. Komt u uit een parkeergarage, vanaf een parkeerterrein, uit een uitrit van een woning oid, de kruising oprijden, dan zult u alle verkeer voor moeten laten gaan, zelfs voetgangers.
Heb je voorrang als je achteruit rijdt?
Als een auto een bijzondere manoeuvre maakt, zoals achteruit rijden of inparkeren, hebben de overige weggebruikers altijd voorrang.
Heb je voorrang wanneer je van een parkeerplaats komt?
Uitrit. Als je een uitrit verlaat, denk bijvoorbeeld aan een woonerf of een parkeerplaats, moet je al het andere verkeer voorrang geven.
Wat valt onder prive terrein?
Een eigen terrein is doorgaans niet begaanbaar voor het openbaar verkeer. De Wegenverkeerswet is hier daarom niet van toepassing. Op het terrein moet dan wel duidelijk zichtbaar zijn aangegeven dat het om een eigen terrein gaat door middel van een bordje met de tekst ‘verboden toegang voor onbevoegden’.
Hoe hard mag je rijden op parkeerplaats?
In het reglement staat dat “op de rijbanen (van de parkeergarage) een maximale snelheid van 15 km per uur geldt”. In een uitspraak in 1999 heeft de Hoge Raad zich ook over de hiervoor genoemde kwestie gebogen. Iedere automobilist weet dat je in een parkeergarage niet te hard moet rijden.