Welke rem gebruik je bij noodstop?
Als u onder normale omstandigheden moet remmen is de meest effectieve manier van remmen, het remmen met de voorrem. Echter als u plotseling moet remmen, dus een noodstop moet maken, dan is het alleen remmen met de voorrem ongeschikt, omdat het voorwiel dan kan blokkeren.
Hoe remmen met de fiets?
Aandachtspunten
- Remmen met je voorrem doe je (bijna altijd) met de linkerremgreep, remmen met je achterrem doe je (bijna altijd) met de rechterremgreep. Een goed ezelsbruggetje hiervoor is: achter = rechter.
- Let er op dat je remmen ‘dicht’ staan: het hendeltje staat naar beneden (linkerafbeelding).
Hoeveel remmen gebruik je tijdens het uitvoeren van een noodstop?
Bij een noodstop, eerst de voorrem en onmiddelijk de achterrem. Omdat de voorrem veel krachtiger is dan de achterrem duikt de motor in de voorveren. Het gewicht van de motor verplaatst zich dan voornamelijk naar de voorzijde. De druk op het achterwiel wordt daardoor minder en dus ook de grip van het achterwiel.
Hoe verdeel je de remkracht bij een noodstop?
Duw je gewicht naar achteren als je begint met remmen, om je gewicht echt op het zadel te houden en zo de remkrachten mooi te verdelen. Mocht je hard moeten remmen op hoge snelheid, dan voorkom je op deze manier ook dat je over je stuur heen schiet. Hoe harder je moet remmen, hoe meer je naar achteren moet duwen.
Hoe werkt een rempedaal?
Remtangen. De remtangen zijn aan een kant van de remschijf gemonteerd en houden de remblokken op zijn plaats. Wanneer je het rempedaal indrukt worden de remtangen samen geknepen wat ervoor zorgt dat de blokken tegen de remschijven gedrukt worden, dit geeft het remmende effect.
Welke Schijfremblokken?
Resin remblokken (Organisch) Resin remblokken zijn goed doseerbaar, grijpen goed aan en maken weinig geluid. Het nadeel is dat ze sneller warm worden dan metalen blokjes, waardoor ze minder geschikt zijn in lange afdalingen. Resin remblokken zijn voor zowel geslepen als geperste remschijven te gebruiken.