Welke producten exporteert Oekraine?

Welke producten exporteert Oekraïne?

Oekraïne is daarmee een van de belangrijkste exporteurs ter wereld van graan en een belangrijke speler voor gerst en zonnebloemolie. Cijfers van UCAB (Ukrainian Agribusiness Club) tonen aan dat landbouw- en voedingsproducten ook in 2020 sterkhouders waren voor de Oekraïense uitvoer.

Wat haalt Nederland uit Oekraïne?

Nederland haalde in 2021 voor 641 miljoen euro aan ruwe zonnebloemolie uit andere landen, waarvan voor 538 miljoen euro en dus 84 procent uit Oekraïne. Nederland is daarmee niet alleen de grootste importeur van dit product in de Europese Unie, maar ook het land dat de meeste ruwe zonnebloemolie uit Oekraïne haalt.

Welke grondstoffen uit Oekraïne?

Oekraïne is een grote Europese staat en een grote markt met 42 miljoen consumenten. Het land is rijk aan grondstoffen (vruchtbare gronden, steenkool en erts mijnbouw (mangaan, titanium, ijzer). Het Oekraïense BNP is bij huidige prijzen bijna 131 miljard USD.

Waar moet je op letten bij importeren?

 1. Doe aangifte bij de Douane.
 2. Gebruik het Gebruikstarief (DTV) voor uw goederencode (HS-code)
 3. Bereken de invoerrechten.
 4. Kijk waar u btw betaalt en terugvraagt.
 5. Houd uw administratie goed bij.
 6. Controleer of u bijkomende heffingen moet betalen.
 7. Importdocumenten.
 8. Ga na welke producteisen er gelden.

Welke producten exporteert Nederland?

De belangrijkste exportgoederen zijn de machines en vervoermaterieel met een aandeel van bijna 30 procent van het totaal. Andere grote exportproducten zijn de chemische producten, minerale brandstoffen, voeding en levende dieren en de gefabriceerde goederen.

Wat produceert Ukraine?

Oekraïne levert zowat van alles aan de EU: het is een van de belangrijkste uitvoerders van granen waaronder tarwe, soja, maïs, plantaardige olie maar ook ertsen zoals ijzer, staalproducten en afgewerkte producten zoals machines.

Hoe democratisch is Oekraïne?

Na de val van het communisme werd Oekraïne een onafhankelijke democratie. Oekraïne kent een semipresidentieel systeem, is lid van de Verenigde Naties en de Raad van Europa en wenst lid van de Europese Unie en de NAVO te worden.

Welke producten exporteert Nederland het meest?

Na machines zijn metaal en metaalproducten met bijna 6 miljard euro het meest profijtelijke exportproduct. Sierteelt (o.a. bloemen, planten, bloembollen, boomkwekerijproducten) komt op een derde plek met exportverdiensten van bijna 5,5 miljard euro.

Waar exporteert Nederland het meest naar toe?

Meer dan de helft van de Nederlandse export gaat naar de volgende vijf landen:

 • Duitsland. Er wordt veel handel gedreven tussen Duitsland en Nederland.
 • België
 • Verenigd Koninkrijk.
 • Frankrijk.
 • Verenigde Staten.
 • Italië
 • Polen.
 • Turkije.