Inhoudsopgave
Welke opleiding heb je nodig voor revalidatiecentrum?
Om Revalidatiearts te worden moet je eerst de opleiding Geneeskunde (WO) hebben afgerond. Deze opleiding duurt zes jaar. Vervolgens moet je nog de vierjarige specialisatie tot Revalidatiearts doorlopen. In totaal duurt de opleiding dus tien jaar.
Wat verdiend een revalidatie arts?
Het salaris van een revalidatiearts in loondienst is volgens de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS). Op basis van een 45-urige werkweek is het salaris voor een revalidatiearts ongeveer €5.833,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot €10.833,- per maand.
Waarom een revalidatiearts?
Met specialistische revalidatiekennis kan een revalidatiearts helpen de impact van de aandoening op het leven te verkleinen en de patiënt of zijn sociale omgeving met de restbeperkingen te leren omgaan, om zo een betere kwaliteit van leven te bewerkstelligen.
Wat zijn de taken van een revalidatiearts?
De revalidatiearts is binnen het team medisch verantwoordelijk voor de revalidatiegeneeskundige behandeling. Hij stelt behandeldoelen op en maakt een behandelplan in overleg met de patiënt, bepaalt de samenstelling van het behandelteam en stuurt het team aan.
Hoe wordt je revalidatie arts?
Revalidatiegeneeskunde is een medisch specialisme. Wil je revalidatiearts worden, dan start je met de 6-jarige opleiding Geneeskunde. Hierna volg je de 4-jarige specialistische opleiding tot revalidatiearts in een opleidingscircuit: een combinatie van een revalidatiecentrum en één of meerdere ziekenhuizen.
Is een revalidatiearts een specialist?
De revalidatiearts is een medisch specialist die de blijvende gevolgen van een ziekte, ongeval of aangeboren aandoening zo veel mogelijk probeert te beperken. De revailidatiearts heeft zich na de studie geneeskunde nog vier jaar gespecialiseerd in de revalidatiegeneeskunde.
Wat houdt een revalidatietraject in?
Revalidatiezorg richt zich op het voorkomen, terugbrengen en genezen van (te verwachten) gevolgen voor mensen met blijvend lichamelijk letsel of een functionele beperking. Revalidatiezorg kan plaatsvinden in een revalidatie-instellingen, ziekenhuis, verpleeghuis of bij een specialist.
Wat is revaliderend werken?
Vaardigheden als begeleiden van transfers, bed ligging en lopen komen aan bod. Daarnaast het begeleiden bij bijvoorbeeld ADL, slikken en communicatie met afasiepatiënten en cognitieve stoornissen.
Hoe lang duurt een opleiding tot revalidatiearts?
De opleiding tot revalidatiearts duurt vier jaar. Je volgt de opleiding tot revalidatiearts in een opleidingscircuit: een combinatie van een revalidatiecentrum met één of meerdere ziekenhuizen.