Inhoudsopgave
Welke bacteriologische ziekten kunnen via het drinkwater doorgegeven worden aan het vee?
Als er dode dieren in het water terechtkomen, is er een risico op botulisme bij de dieren die dat water drinken. Botulisme wordt veroorzaakt door toxinen (gifstoffen) die worden geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum.
Kun je ziek worden van stof?
Nee, over het algemeen niet. Ons lichaam is erop gebouwd om stof af te voeren. Voor mensen met astma en allergieën kan teveel stof wel gevaarlijk zijn. Voor gezonde mensen wordt stof pas gevaarlijk als er veel schadelijke deeltjes zoals roet of asbest in zitten.
Hoe kan je de ziekte van Weil krijgen?
De bacterie kan via wondjes of via de ogen, neus of mond in het lichaam komen. Iedereen die in contact komt met vochtige aarde en water waar ratten zitten, kan de ziekte krijgen. Mensen die werken met riool, grond of oppervlaktewater hebben een grotere kans.
Is de ziekte van Weil dodelijk?
De ziekte van Weil geeft veelal wel ernstige verschijnselen, die tot in 20% van de gevallen een dodelijke afloop kunnen hebben, indien behandeling niet tijdig wordt gestart.
Wat wordt er toegevoegd aan drinkwater?
Chloor wordt soms toegevoegd aan drinkwater om bacteriegroei in de drinkwaterleidingen tegen te gaan. Daarom bevat drinkwater soms ook kleine hoeveelheden chloor. Water bestaat voor een groot gedeelte uit mineralen en andere anorganische bestanddelen, zoals calcium.
Welke bacterie zit in water?
coli, de ‘fecale bacterie’, wordt regelmatig in leidingwater aangetroffen. Als dat gebeurt, komt dat meestal in het nieuws. Minder bekende, maar niettemin potentieel schadelijke bacteriën die zich in uw leidingwater kunnen bevinden, zijn enterokokken, salmonella en cholera.
Hoe schadelijk is huisstof?
Deze minuscule fijnstofdeeltjes zijn allesbehalve onschadelijk voor de gezondheid. Het gaat om onder andere pollen, mijtuitwerpselen, bacteriën en schimmelsporen. Deze deeltjes kunnen doordringen tot diep in onze longen en de luchtwegen irriteren.
Wat gebeurt er als je veel stof inademt?
Stof wordt pas echt problematisch als er grote hoeveelheden schadelijke deeltjes in zitten. Denk daarbij aan sigarettenrook of asbest. Gewone stof kan echter wel voor allergieën en astma zorgen. Onze longen zijn erop gebouwd om al dat stof te verwerken.
Welke dieren brengen de ziekte van Weil over?
Besmetting met ziekte van Weil Honden krijgen de ziekte van Weil via wilde dieren. Ratten zijn berucht, maar ook andere zoogdieren (mis, rund, paard, varken) kunnen de ziekte bij zich dragen. Knaagdieren kunnen de bacterie in de urine hebben zonder zelf ziek te zijn. De hond, koe en mens worden vaak wel (ernstig) ziek.
Welke ziektes verspreiden ratten?
Ze kunnen onder andere de volgende ziektes op mensen en dieren overdragen:
- Salmonellose.
- Leptospirose.
- Ziekte van Weil.
- Rattenbeetziekte.
- De pest.
- Hantavirus.
Wat is de rattenziekte?
Leptospirose (dat onder meer ook wel rattenziekte, melkerskoorts, modderkoorts of moeraskoorts wordt genoemd) is een zoönose, een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een van de pathogene soorten van de Leptospira bacteriën, een geslacht van de dunne, spiraalvormige spirocheten.
Hoe wordt leptospirose overgedragen?
Leptospiren komen voor in lichaamsvocht van geïnfecteerde dieren, zoals urine, bloed (acute ziektefase), abortus/geboortemateriaal en melk. Honden worden vooral indirect via oppervlaktewater besmet door rattenurine. Runderen besmetten elkaar via urine, melk of sperma.